Бисер Петков: Станала е грешка при индексацията на пенсиите

Някои пенсионери са получили по-малко увеличение от предвидените 2,4%

Допусната е грешка при преизчисляването на новите пенсии, което се прави ежегодно на 1 юли. Така някои пенсионери са получили по-ниска индексация на пенсиите си от предвидените 2,4% по закон. Това каза министърът на социалната политика Бисер Петков пред БНР.

По думите на министъра причината за грешката е новата формула за индексиране, която се прилага от тази година. Петков вече е поискал от НОИ официална информация за това колко души са получили по-ниско повишение.

Според него при преизчисляването на пенсиите, което става за първи път по новия механизъм, пенсиите са се върнали към датата на отпускане, след което са били актуализирани. "През 2008 година за определени пенсии има постановление, което им ограничава размера и е довело до там, че за определен брой пенсионери това увеличение не е 2,4%, а е по-ниско", допълни социалният министър.

За решаването на проблема Петков предвижда в бюджета на общественото осигуряване да се въведе текст, който да не допуска процентът да бъде по-нисък, от този, който ще бъде определен в бюджета.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пенсии | Бисер Петков | НОИ | изчисляване | грешка | индексация