Bitcoin чупи нови рекорди, въпреки лошите новини

Китай забрани търговията с криптовалути, а Русия смята, че те се използват за измами

Стойността на електронната валута bitcoin достигна поредния си исторически рекорд, водена от силен инвеститорски интерес. В четвъртък цената на криптовалутата достигна 5145 долара за брой, с което се задминава предишния рекорд от 5 014 долара за брой, регистриран на 2 септември.

Инвеститорите очевидно са игнорирали негативните новини около bitcoin, пише CNBC. Миналия месец китайските регулатори забраниха търговията с криптовалути, а някои от най-големите борси затвориха. Правителството също така забрани първоначалното предлагане на монети (ICO), което начин за започване на крипто-парични операции за набиране на пари чрез издаване на криптовалути.

Добра новина обаче дойде през последните няколко дни. Китайската държавна агенция „Синхуа“ съобщи, че властите в страната все пак може да отменят забраната, но ще има по-строги регулации. Това би могло да включва нови правила за лицензиране и мерки срещу използването на криптовалути за пране на пари.

"Спекулантите са позитивно настроени към стойността на bitcoin и очакват китайската реинтеграция на глобалните криптопазари", каза пред CNBC Аурелиън Менант, главен изпълнителен директор на Gatecoin.

Този оптимизъм идва и на фона на изказването на руския президент Владимир Путин от вторник, в което той предупреди търговците на криптовалути, че могат да бъдат замесени в незаконна дейност.

Централната банка на Русия също заяви, че ще блокира уебсайтовете на борсите, които предлагат търговия с криптовалути.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Bitcoin | криптовалута | биткой