Bitcoin е измама, смята директорът на JPMorgan

Според него криптовалутата „ще се взриви“

Bitcoin е измама и ще се взриви. Това каза Джейми Димон, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co, цитиран от Reuters.

"Криптовалутата няма да проработи.  Не можете да имате бизнес, където хората могат да измислят валута от въздуха и да смятат, че хората, които я купуват, са наистина умни“, коментира Димон в Ню Йорк по време на банкова конференция.

Коментарите на Димон идват на фона на огромна волатилност, наблюдавана при bitcoin. От началото на август до края на месеца криптовалутата поскъпна с близо 2.5 пъти до около 5000 долара за брой. А в рамките на една седмица тя загуби близо 1000 долара.

Bitcoin позволява на физическите лица да прехвърлят стойност един към друг и да плащат за стоки и услуги, заобикаляйки банките и основната финансова система. Много хора подкрепят електронните пари като начин за децентрализация на платежната система. Истината е обаче, че ръстът от началото на тази година се дължи на Китай, където bitcoin се използва много често за прехвърляне на нелегални средства.

"Харесва Ви или не, хората искат да бъдат изложени на опасност", каза на същата конференция Едуард Тили, председател и главен изпълнителен директор на борсовата група CBOE Holdings Inc.

CBOE подаде заявление към регулаторните органи в САЩ, за да стартира борсово търгуван фонд върху bitcoin, както и фючърсни контракти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Bitcoin | криптовалута | електронна валута | Джейми Димон