Броят на румънците и българите във Великобритания расте с 80% от 2014 г.

Средната заплата на източноевропейците е по-ниска сравнение с британската

Броят на румънците и българите, живеещи във Великобритания, се е увеличил с близо 80% от 230 000 през 2014 г. до 413 000 през миналата година. Това показват данни на британската Служба за национална статистика.

Нарастването на броя на хората, които идват да живеят във Великобритания от двете страни отразява премахването на ограниченията за техните права за работа в Обединеното кралство през 2014 г., пише TheGuardian.

Според доклада близо 80% от румънците и българите в трудоспособна възраст във Великобритания са на работа, а само 11 500 са безработни. Останалите работят от вкъщи, учат или са ранно пенсионирани.

Докато в Великобритания живеят над 413 000 румънски и български граждани, само 6 200 британци живеят в Румъния и България.

Данните от доклада показват динамиката на миграцията между Великобритания и ЕС и са  съсредоточени върху хората, които най-вероятно ще бъдат засегнати от Brexit. Румъния и България са официално известни като страните от ЕС2, пише още изданието.

Данните показват, че 23% от румънците и българите в трудоспособна възраст работят в дистрибуторската, хотелската и ресторантьорската индустрии, 23% в строителството. Около 18% от българите работят в областта на банковото дело и финансите.

Концентрацията в нискоквалифицираните работни места се отразява в данните за средните нива на заплатите. Гражданите на страните от ЕС2 печелят средно по 8,33 лири на час в сравнение с средната работна заплата в Обединеното кралство от 11,30 лири на час.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | заплата | работа | българи | данни | британци | румънци | миграция