Депутатите одобриха премахване на знаците пред камерите на пътя

Проверките ще се осъществяват с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане

Местата за видеоконтрол на пътя няма да бъдат обозначавани с пътни знаци. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за движение по пътищата. 136 народни представители гласуваха "за", 6 бяха "против" и 16 се въздържаха. 

Досега действащите правила в закона изискваха обозначаване на местата за контрол с пътни знаци и техника за видеонаблюдение. 

Сега обаче тези знаци трябва да бъдат премахнати, а службите, определени от министъра на вътрешните работи ще контролират спазването на правилата за движение от участниците в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства. 

Проверяващите са длъжни да извършват проверката по безопасен начин, осигурявайки необходимата видимост. Автомобилите, с които службите ще проверяват, ще бъдат оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане. 

Припомняме, че знакът E34, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 г., за да могат да се поставят камерите. В противен случай българският съд нямаше да позволи те да бъдат използвани.

Според вносителите на законопроекта обаче знакът не помага за намаляване на пътните произшествия, а само предупреждава водачът, че има камера за скоростта и той намалява, но след това продължава движението си с висока скорост. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: камери | депутати | пътни знаци | законопроект | видеонаблюдение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини