Директор от времето на Станишев се върна начело на Летище София

Пламен Станчев заемаше поста от 2006 до 2010 г.

Служебният министър на транспорт е сменил изпълнителния директор на Летище София. Новият изпълнителен директор е Пламен Станчев, заявиха за Economic.bg от пресцентъра на министерството. 

Досегашният директор на аеропорта Христо Щерионов се очакваше да бъде освободен следващата седмица, но заповедта му е била разписана по-рано. Щерионов е понижен от служебният министър и от днес заема поста на главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), а досегашният шеф на ГД ГВА Иван Иванов ще заеме поста директор на дирекция „Авиационна безопасност" във въздухоплавателната администрация.

Пламен Станчев заемаше беше директор на Летище София в периода 2006-2010 г. Той беше назначен от кабинета на Тройната коалиция през 2006 г. и отстранен от първото правителство на ГЕРБ през 2010 г. заради множество сигнали за нарушения и злоупотреби. 

През август 2010 г. тогавашният министър на транспорта Александър Цветков освободи Пламен Станчев, който управляваше летището в продължение на 5 години, а за този период имаше проблеми със сметосъбирането, с броя на пътниците и с финансовите резултати на летището. Тогава не бяха посочени официални мотиви, но неофициално смяната бе продиктувана от множеството установени от различни институции нарушения и злоупотреби по време на неговото управление. 

Проверки на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г. и на транспортното министерство от началото на 2010 г. отриха  сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с мили. Одитите бяха изпратени на прокуратурата, но до дело така и не се стигна.

Проверката от началото на 2010 г. установи нарушения в две обществени поръчки на обща стойност 8.5 млн. евро, възложени от ръководството на "Летище София" ЕАД. Едната е за почистване на Терминал 2, а другата за изграждане на шумозащитен екран на площадка за изпробване на авиационни двигатели. 

Държавното обвинение проверяваше и случай с неотчитане на такси за преминаване на пътници през търговския ВИП на летището, които са ощетили дружеството с 2.24 млн. лв., описан в одит на АДФИ.

Името на Пламен Станчев бе замесено и в скандал със злоупотреби с огромни суми за процесуалния представител на летище София в арбитража с кувейтската компания МАК/АДМАК, която изгради новата писта на столичния аеропорт. Искът на кувейтците бе за 32 млн. долара и в последствие бе намален на половина.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: директор | Летище София | Пламен Станчев | Христо Щерионов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини