Доналд, но не Тръмп, е най-богатият магнат в недвижимите имоти в САЩ

Доналд Брен създава заем от $10 000 империя за 17 млрд. долара

Снимка: www.donaldbren.com
Когато става въпрос за богатство, натрупано от бизнес с недвижими имоти, един Доналд е ясен победител. Но това не е Доналд Тръмп.

Роден в Калифорния, Доналд Брен е най-богатият бизнесмен в този бранш в САЩ. Неговото състояние се изчислява на близо 17 млрд. долара, според индекса на Bloomberg за милиардерите, което е почти шест пъти повече от богатството на президента Тръмп.

За разлика от Тръмп, чието богатство е наследено според "Блумбърг", Брен е самосъздал се милиардер, който превръща банков заем от 10 000 долара в империя на стойност няколко милиарда долара.

Частната инвестиционна компания на Брен, Irvine Company, е най-големият собственик на земя в Калифорния, пише "Бизнесинсайдър".

Портфейлът на Irvine Co. от имоти надхвърля 110 милиона квадратни фута и включва офис сгради, апартаменти, яхтени пристанища и хотели, повечето от които се намират в Ориндж Каунти. Брен също така има имот и в родния град на Тръмп - Ню Йорк, където притежава голям дял от сградата на Met Life.

Като цяло Брен притежава една пета от Ориндж Каунти, площ, която е пет пъти по-голяма от Манхатън.
На 85-годишна възраст Брен, бивш американски морски пехотинец, продължава да е начело на компанията си.

Ето и неговата история:

Доналд Брен е роден в Лос Анджелис през 1932 г. Баща му, филмов продуцент, и майка му, покровител на сценичните изкуства, се развеждат, когато той е на 10 години. Баща му се омъжва повторно за актриса, а майка му - за перспективен индустриалец.

Брен и брат му учат в Гимназия Бевърли Хилс и прекарват летните ваканции като помагат в дърводелството в бизнеса на баща им с недвижими имоти. В тези години предприемачът научава ключов урок от баща си - за ползата от дългосрочната собственост на имот.

Брен печели частична спортна стипендия към Университета във Вашингтон. Той бил стилен скиор и запален състезател, като дори имал квота за участие на Олимпиадата през 1956 г., но не успял да участва заради счупен глезен.

През 1955 г. получава магистърска степен по бизнес администрация и икономика. След дипломирането си  служи като офицер в морския корпус на САЩ в продължение на три години, водейки разузнавателни екипи по плажовете на Кемп Пендълтън.

През 1958 г., когато е 25-годишен, Брен тегли банков заем от 10 000 долара, за да създаде Bren Company и да построи първата си къща на остров Лидо в Нюпорт Бийч, Калифорния. После се захваща със строителството на редица жилища, движейки се с възходящ тренд заради бума на недвижимите имоти в Ориндж Каунти в края на 60-те години.

Между 1963 и 1967 г. е президент на компанията Mission Viejo Company, която строи едноименния общински проект на площ от 11 000 акра.

През 1970 г. International Paper Co. купува Bren Company за 34 милиона долара. Но само две години по-късно, след рецесия и спад на пазара на недвижими имоти, Брен купува компанията си обратно само за 22 милиона долара.

След като живее и работи в Ориндж Каунти в продължение на близо две десетилетия, Брен си заслужава да получи най-големия проект за градско развитие: Irvine Ranch - имот от 93 000 акра, който включва девет мили от бреговата линия на Тихия океан и представлява 20% от областта.

През 1977 г. Брен закупи Irvine Company заедно с още петима акционери за $337.4 милиона. Той притежава първоначално една трета от компанията, но през 1983 г. изкупува дяловете на няколко други акционери и увеличава дела си на 86%. През 1996 г. Брен става единственият собственик, изкупувайки дяловете на миноритарните акционери за над 80 милиона долара.

През последните две десетилетия Брен е отговорен за развитието на ранчото, включително за планирането на някои от най-богатите и най-желаните общности в Америка - включително части от Анахайм, Лагуна Бийч, Нюпорт Бийч и целия град Ървайн.

Irvine Company, която носи по-голямата част от богатството на Брен, управлява 46,5 милиона квадратни фута офис площи, 160 жилищни комплекси, повече от 40 търговски центъра, пет пристанища и три голф игрища, както и три хотелски курорта, според говорител на компанията.

Въпреки че бизнесът й е съсредоточен основно в Ориндж Каунти, компанията също притежава имоти в Западен Лос Анджелис, Сан Диего и Силициевата долина. Извън Калифорния, Irvine Company притежава дял от 97,3% в 58-етажна сграда на MetLife в Ню Йорк, на стойност близо 3 млрд. долара. През 2014 г. компанията закупи 60-етажен небостъргач в Чикаго за 850 млн. долара.

Личният живот на Брен, за разлика от професионалния, е доста по-бурен. Той има пет деца от три брака и една извънбрачна връзка. Милиардерът бе изправен пред съда през 2010 г., след като бившата му приятелка Дженифър Голд и техните две деца - съответно на 18 и 22 г. - са поискали обезщетение от 130 млн. долара за вреди, причинени от предполагаемата неплатена помощ за деца. Брен, който вече е платил $9 милиона през годините за отглеждането на децата, спечели делото.

Не са известни много други факти за личния живот на Брен. Но като имотен магнат, всеки би се запитал - къде живее той? Според публикации, Брен, неговата трета съпруга Брижит и техният син живеят на пристанищния остров Нюпорт Бийч, ексклузивна крайморска общност, състояща се от домове за милиони долари.

Публичните изяви на милиардера са предимно свързани с благотворителната му дейност. Досега през живота си той е дарил над 1,3 млрд. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | богатство | Доналд Тръмп | недвижими имоти | Irvine Company | Доналд Брен