ЕК отново е готова за преговори с Русия и Украйна за транзита на газ

Двете държави обаче не са поискали редовна тристранна среща

Европейската комисия (ЕК) е готова за тристранни газови преговори във формат ЕС-Русия-Украйна, но Москва и Киев все още не са поискали редовна среща. Това е заявила говорителката на Комисията Анна-Кайса Итконън, цитирана от агенция ТАСС.

"Както обикновено Европейската комисия е готова да действа като посредник в газовите разговори между Русия и Украйна, ако бъде получено такова искане", каза тя.

Последният кръг от тристранните преговори, който потвърдиха споразуменията на ЕС, Русия и Украйна за осигуряване на непрекъснат транзит на газ миналата зима, се проведе в Брюксел на 9 декември 2016 г.

Припомняме, че предни дни на конференция в Украйна, ЕС подкрепи запазването на ролята на страната в транзита на руски газ към Европа и след 2019 г., когато настоящият договор за транзит на газ между „Нафтогаз” и „Газпром” изтича. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | Русия | Украйна | Европейска Комисия | преговори | транзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ