EVN замрази проекта за хидроенергийна каскада "Горна Арда"

Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира каскадата, беше подписано на 19 юли 2010 г.

16:57 02.03.2017

Във връзка със законовите задължения на концерна EVN AG като публична компания, листвана на Виенската борса, ръководството на EVN AG информира всички заинтересовани страни, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда. Това се сочи в официално прессъобщение на компанията.

От там добавят, че решението за замразяване е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година. Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада Горна Арда, беше подписано на 19 юли 2010 г.

Идеята за изграждане на хидроенергийни съоръжения по горното поречие на река Арда възниква през 80-те години на XX век. Тогава е предвидено да бъдат изградени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, с прилежащи към тях водноелектрически централи. Работата по проекта през осемдесетте години е предимно на идейно ниво. След 1989 г. проектът е замразен за около 10 години, пише Kmeta.bg.

Работата по проекта Хидроенергийна каскада "Горна Арда" беше възобновена през 1998 г. Това стана с подписанoто на 4 ноември 1998 г. споразумение между Република България и Република Турция за изграждане на каскадата „Горна Арда“. През октомври 1999 г. тогавашният министър-председател на България Иван Костов и турският му колега Бюлент Еджевит дадоха официалното начало на проекта на тържествена церемония по първата му копка.

Оповестените параметри на проекта предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, всеки от тях с ВЕЦ, като общата мощност на съоръженията трябваше да е 170 мВт. Предвиждаше се те да произвеждат 466 млн. кВтч електроенергия годишно. Обявената стойност на проекта беше 220 млн. щатски долара. Малко след стартирането си, поради финансови затруднения на турската страна, проектът беше временно преустановен.

На 22 март 2001 година правителствената пресслужба съобщи, че „правителството на Република България с Решение № 135 отменя – Решение № 580 от 2000 г. за предоставяне на концесия за бъдещ воден обект – язовир „Мадан” и напорна деривация към него – публична държавна собственост, първо стъпало от каскада „Горна Арда”, който да бъде изграден със средства на концесионера.

Отмяната на решението за предоставяне на концесия беше следствие от непредставени от страна на акционера в ХЕК "Горна Арда" – „Джейлан Иншаат”, дъщерно дружество на „Джейлан Холдинг”, доказателства за финансови и технически възможности за изпълнение на проекта.

С решение на Анкарския търговски съд беше наложен запор върху имуществото на „Джейлан Иншаат” с цел обезпечаване и гарантиране на вземанията на кредиторите на поставената под особен надзор Капиталбанк, дъщерно дружество на „Джейлан Холдинг”. Запорът забрани извършването на каквито и да е сделки и плащания, както и разпореждания с недвижими имоти, собственост на дружеството.

Отнемането на решението за предоставяне на концесия постави началото на серия от преговори между Националната електрическа компания и „Джейлан холдинг” за заменянето му като участник в проекта.

Няколко чуждестранни компании, сред които и италианската Enel Power, проявиха интерес да инвестират в проекта, поемайки участието на турската страна. Въпреки водените преговори обаче, не се стигна до споразумение за въвеждането на нови партньори в „Горна Арда”.

През март 2008 г. турската компания CCG Insaat Sanayi Ytirim Ve Turizm A.S., която пое активите на „Джейлан” след обявяването й в несъстоятелност, заведе дело в арбитражния съд в Париж срещу НЕК. Искът на CCG беше в размер на за 75 млн. евро. Компанията твърдеше, че НЕК се е опитала да прекрати против волята на CCG участието им в „Хидроенергийна компания Горна Арда”.

В края на 2008 г. австрийската компания ЕВН, която към този момент вече имаше сериозен опит на българския електроенергиен пазар, изрази интереса си към участие в проекта „Горна Арда”. В резултат на проведените преговори с CCG Insaat Sanayi Ytirim Ve Turizm A.S., беше постигнато споразумение ЕВН и Alpine Bau да изкупят участието на турската компания в ХЕК "Горна Арда". От своя страна CCG Insaat Sanayi Ytirim Ve Turizm A.S. замрази временно иска си срещу НЕК в Арбитражния съд в Париж.

На 2 септември 2009 г. правителството на Република България, ръководено от министър-председателя Бойко Борисов, взе решение, с което определи „Хидроенергийна компания Горна Арда” АД за инвеститор на каскада „Горна Арда”.

Министерският съвет одобри и писмо за подкрепа за реализиране на инвестиционния проект. С утвърждаването му стана възможно окончателното структуриране на „Хидроенергийна компания Горна Арда” АД. За акционери в дружеството бяха посочени НЕК, EVN и Alpine Bau.

В началото на 2010 г. Alpine Bau преразгледа приоритетите за развитието си и заяви намерението си да се оттегли от проекта „Горна Арда”.

На 19 юли 2010 г. във Виена, в присъствието на премиера Бойко Борисов, беше подписано акционерно споразумение между EVN и НЕК, с което бе поставено реалното начало на създаването на смесена българо-австрийска компания, която да изгради и експлоатира хидрокаскада „Горна Арда”. Споразумението предвижда EVN да притежава до 70 на сто от компанията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проект | НЕК | Горна Арда | EVN | замразяване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини