Европейските пазари записаха ден на печалби

Близо 3-месечното поевтиняване на щатския долар спрямо канадския му конкурент беше временно прекратено

Американските акции приключиха последния ден за търговия на август с повишения и така водещите щатски индекси Dow Jones и S&P500 записаха пети пореден месечен ръст. За изминалата сесия отново най-успешен беше технологичният NASDAQ, който напредна с 0.95% до 6428 пункта, подкрепен главно от добрите резултати на гигантите в сектора.

Положителни икономически новини съпътстваха печалбите на фондовите борси – през деня бяха изнесени данни, че подадените през миналата седмица молби за помощ при безработица достигат 236 000, което е най-слабият им ръст от декември 2015 г. насам.

Европейските пазари също записаха ден на печалби, като фокусът падна върху изненадващото ниво на инфлация, която записа ускорение до 1.5% на годишна база за август, спрямо 1.3% за месец юли. Новините вдъхнаха доверие у инвеститорите и водещите индекси очаквано приключиха сесията на зелена територия, като най-силно се представи британският FTSE с повишение от 0.89%, следван от френския САС40 с 0.58% и немския DAX30  с 0.44%.

Търговията на форекс пазарите се характеризира с предпазливостта на инвеститорите преди публикуването на месечните данни за новооткритите работни места в щатската икономика с изключение на селскостопанския сектор, като в края на деня американският долар отстъпи спрямо основните си конкуренти. Цената на лекия суров петрол записа ръст от 2.40% до 47.08 долара за барел, но въпреки това суровината отчете близо 6% месечно поевтиняване. 

В 15:30 часа българско време Бюрото по труда на САЩ ще оповести ежемесечните данни за новооткритите работни места в щатската икономика, с изключение на селскостопанския сектор (Nonfarm Payrolls). Очакванията са да бъдат регистрирани 180 000 нови работни места за месец август, на фона на 209 000 за юли.                                       

Акцията на популярната американска компания за енергийни напитки продължава уверено своето поскъпване, започнало през месец май, като цената се движи във възходящ трендови канал, подкрепен допълнително от 50-дневната ЕМА. Достигането на историческия за компанията връх от $56 съвпада с достигането на горната граница на канала, а индикаторът RSI е пред навлизане в зона на прекупен пазар – сигнали за възможна скорошна корекция на цената. Влизането в краткосрочна къса позиция е добър подход за мечи настроените инвеститори, докато за бичи настроените участници на пазара е желателно изчакване на корекцията и евентуална покупка на стойност от $54 за акция.

Близо 3-месечното поевтиняване на щатския долар спрямо канадския му конкурент беше временно прекратено от зоната на подкрепа около 1.2450. Последва опит за възход и ново поевтиняване, ограничено от същата зона на подкрепа. Може да се очаква валутната двойка да направи ново възходящо движение, като тест на 50-дневната подвижна средна около стойност от 1.2750 ще бъде определящ за посоката на развитие. При успешен пробив, американската валута може да възвърне значителна част от загубените си позиции, но при неуспешен такъв, е силно вероятно да станем свидетели на задълбочаване на поевтиняването.

Какаото продължава своето движение подкрепено от плавна възходяща тренд линия и ограничено от съпротива в зона около 2100 долара. Силният импулс на покупки от началото на седмицата се оказва недостатъчен да задържи цената над 100-дневната средна и бива последван от нова вълна на поевтиняване. Очакваме понижението отново да бъде ограничено от подкрепата близо до психологическите 1900 долара и цената на какаото да започне ново възходящо движение, което да открие добра възможност за влизане в дълга позиция.

След известно време на движение в тесен низходящ  канал, Nikkei рязко задълбочава своето поевтиняване до достигане на подкрепа в зона около 19 250 пункта. След три неуспешни опита за възход, ограничени от 50-периодната ЕМА, индексът получава нов силен импулс в зоната на подкрепа и успява да пробие подвижната си средна. От ключово значение за развитието на японския бенчмарк ще бъде тест на съпротива в зона около 19 850 пункта, като неин пробив ще може да бъде приет като сигнал за начало на нов възходящ тренд.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: европа | долар | акции | САЩ | безработица | индекси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини