Евтините стоки с метанол са много опасни

Потребителите трябва да са информирани за рисковете от употребата, предупреждават лекари

Евтините стоки с метанол са опасни за здравето ни, алармират потребителските организации. От тях печелят само търговците, но на потребителите те могат да костват здравето и живота, а на държавата – огромни разходи за лечение.

Европейската комисия поде инициатива за ограничаване на продуктите с метанол и дори забраната им, като в някои държави такива разпоредби вече действат.

У нас обаче стоките с метанол, например течност за чистачки, свободно се продават и заради ниската си цена са купувани от потребителите. Търговските вериги могат да ги отделят на отделни щандове, а търговците трябва да изписват на етикета садържанието на метанол.

Ако не се въведе тотална забрана на стоките с метанол, то трябва поне със закон да се въведе задължително изискване за допустимата концентрация на веществото в съответната смес. Най-важното е върху опаковките да бъдат отразени какво е съдържанието на метанол, така че потребителите да са информирани за това, както и за рисковете от употребата му, казва д-р Борислав Петров, токсиколог във Военно-медицинска академия (ВМА).

Метанолът води до токсичен ефект върху организма. Може да причини главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, промяна в концентрацията на вниманието и т.н., което пък от своя страна може да доведе, примерно, до автопроизшествия. Това може да се случи при различни условия, например при висока концентрацията на метанол в сместа или неизправна вентилационна уредба на колата.

Лечението на пострадали от натравяне с метанол е изключително трудно и комплексно. Първо, то ангажира редица медицински специалисти - нефролози, невролози, реаниматори, хемодиализни центрове, барокамери се правят при остри интоксикации. Стойността на това комплексно лечение е доста висока, вероятно е хиляди левове. То продължава не за ден-два, а за 10-15, понякога и повече дни. Изходът от една такава остра интоксикация, въпреки проведеното лечение, нерядко е и фатална. Смъртоносната доза е твърде нискаа - между 10-20 до 100 млл за човек с тегло 70-80 кг., казва д-р Петров.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: продукти | метанол | опасни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини