Финансовите резултати на Apple може да се понижат въпреки дългоочаквания iPhone X

Причината се крие в очакваното забавяне на доставките на новия модел

Снимка: Pixabay
Финансовите резултати на Apple за последното фискално тримесечие (юли-септември) може да се окажат „значително“ по-ниски от предварителните очаквания заради решението да се забавят доставките на новия iPhone X. Такива съмнения изказа Даниел Глийсън, анализатор за Ovum, цитиран от CNBC.

Тази прогноза идва, за да разбърка напълно предварителните очаквания на анализаторите.  Първоначално се смяташе, че компанията ще регистрира понижение през предходното тримесечие, но тогава Apple изненада с неочаквано силни приходи. Следящите пазара предполагаха, че гигантът ще отбележи фурор именно през четвъртия фискален период заради появата на новите модели iPhone, но ето че сега стана ясно, че доставките ще се забавят. 

Технологичният гигант пусна три нови смартфона вчера на специално събитие в Apple Park – iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X. Както Economic.bg писа, най-новият модел ще стъпи официално на пазара със закъснение заради забавяне в производствения цикъл. 

Последният, юбилеен модел на марката, е оборудван с куп нови функции и интересът към него е огромен. Специалистите прогнозират, че дори високата цена няма да спре заинтересованите клиенти да си го купят. Основният проблем обаче е, че устройството ще започне да се предлага на пазара със закъснение – в края на октомври или началото на ноември. 

Според Глийсън има не малко потенциални клиенти, които ще предпочетат първо да видят iPhone X преди да решат дали да купят него или някой от „8“ и „8 Plus” моделите. В тази връзка изчакването на появата на iPhone X на пазара може да повлияе върху продажбите на компанията като цяло, а оттам и върху финансовите ѝ резултати. 

„iPhone X има потенциала да забави продажбите и на iPhone 8, което крие риск за компанията“, коментира анализаторът, който добавя, че септемврийски събития на Apple винаги са били мощен тласък за продажбите. „Те винаги са водели до повишаване на резултатите в края на трето тримесечие и до традиционно силно четвърто“, напомня още Глийсън. 

Така че това, което се очаква да видим през третото тримесечие е по-съществено понижение от предварително очакваното, но, разбира се, последвано от значително увеличаване през четвъртото календарно тримесечие.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | продажби | забавяне | финансови резултати | iPhone X

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини