Френски вестник: ЕС се сблъсква с демографски срив

България е най-зле

Броят на ражданията в Европейския съюз намалява застрашително. Най-тежко е положението в България, пише електронното издание на френския вестник "Економи матен". Изданието се позовава на данни на националния статистически институт на Франция.

Данните за 2016 г. все още не са излезли, но тези за 2015 г. са притеснителни. 

В Германия новородените са били с 200 000 по-малко от починалите, а във Франция спадът е с 2,7 % спрямо предходната година (2014). Ако тенденцията се запази, във Франция ще се родят със 730 000 по-малко деца. 

Ражданията във България са 70 000 през разглеждания период при 110 000 смъртни случая.

В България е отчетена два пъти по-висока смъртност от средната за ЕС, показват данни на Министерство на здравеопазването в България. Основната причина са сърдечно-съдови и ракови заболявания, заради които си отиват 65% от хората. 

Средната продължителност на живота у нас е 74,5 години при средна за ЕС 80,87 години. В България се отчита и рязък спад на раждаемостта от 9,2% на 1000 души. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | смъртност | раждаемост | демографски срив

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини