В този парламент ГЕРБ и БСП ще се подкрепят само за Европредседателството

ДПС разкритикува правителството, че не управлява чрез работещи институции

Снимка: Economic.bg
12:52 01.09.2017

Въпреки че управляващите от ГЕРБ и опозиционната БСП са решени да не работят „самоцелно” и като „едномандатни политици”, двете партии изразиха готовност да се подкрепят единствено в работата за председателството на Съвета на ЕС. Очевидно по всички останали теми двете най-големи партии в 44-тото Народно събрание ще се противопоставят.

По време на откриването на втората парламентарна сесия на това Народно събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е нужно народните представители „да успеят да работят заедно и да не забравят, че направеното в името на хората е най-големият политически дивидент”. В съзвучие с него лидерът на БСП Корнелия Нинова също говори за бъдещето на нацията и наблегна на проблема с неграмотността, бедността и здравето на българите.

Нинова обаче заяви, че партията ѝ ще предложи алтернативен бюджет за 2018 г. Тя отчете, че през първия сезон на 44-тото Народно събрание БСП е показала, че е ясна и аргументирана опозиция. „Този втори сезон бих нарекла – сезонът на алтернативата. „БСП за България“ ще очертава различни възможности за развитието на България. Нека българските граждани да преценят кое е по-добро – това, което предлага управлението или това, което предлага „БСП за България“ и да направят своя избор “, посочи в своята декларация Нинова.

Тази сесия, каза още Нинова, започна на прага на две важни събития - председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г. „Първото дава възможност да покажем, че България има достойно място в ЕС, но и да имаме възможност да поставим националния си интерес в контекста на разговорите за бъдещото на Европа, такава каквато я искаме“, заяви Нинова. Тя посочи, че за политиките в това председателство от ГЕРБ имат подкрепата на БСП, защото това е интересът на България. Нинова обаче отчете, че във вътрешен план има много проблеми, които са нерешени.

„Реториката на омраза не ражда политическо доверие. То се печели в честно състезание като се предлагат различни политически идеи, от които хората да избират“, заяви на свой ред Цветан Цветанов и добави: „ПГ на ГЕРБ ще работи в диалог по национално значими теми, както с партньорите, така и с опонентите си“.

От партията на Веселин Марешки „Воля” заявиха, че е единствената, която никога не е била в управлението. Именно затова погледът ѝ към проблемите е независим и обективен. „Имаме да вършим много работа, защото всички знаем, че където и да пипнем в държавата все излизат проблеми, затлачени с години“, заяви Пламен Христов, представител на парламентарната група на „Воля”. Той призова останалите партии да се откажат от „празното парламентарно говорене и обещания за неясно бъдеще време” и да работят приоритетно „за висок стандарт на живот на хората, за подкрепа на малкия и среден бизнес, за повече инвестиции, особено в изоставащите райони на страната”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ директно започна с критики към управляващите и заяви, че „вместо на управление на страната чрез работещи институции и администрация ставаме свидетели на дейности, характерни за клуб по самодейност”. „Това е доказателство за отказ от съобразяването с правилата“, добави той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Цветан Цветанов | БСП | ДПС | ГЕРБ | корнелия нинова | председателство | Воля

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ