ГЕРБ искат да махнат знаците пред камерите на КАТ

През 2015 г. обозначенията бяха въведени по искане на българския съд

14:43 02.06.2017
Депутати от ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание проект на законопроект, с който да премахнат знаците, обозначаващи камерите за следене на скоростта по пътищата. Внасянето на законопроекта се случва няколко дни, след свикването на извънредното заседание на Министерски съвет в събота, на което беше обсъден проблемът с огромния брой закононарушения по пътя.

За премахване на знаците, които сега са задължителни както за стационарните автоматични камери, така и за мобилните камери в патрулните коли, настояват от дълго време от КАТ. Според пътните полицаи наличието на знак предупреждава закононарушителите и те намаляват скоростта точно преди радара, след това отново вдигат скоростта.

Не е ясно обаче дали промените няма да бъдат отменени в последствие от българския съд, тъй като според Европейския съд по правата на човека никой няма право да бъде сниман, без изрично да е предупреден за това.

Знакът E34, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 г., за да могат да се поставят камерите. В противен случай българският съд нямаше да позволи те да бъдат използвани.

От тогава до сега ситуацията не се е променила, но вносителите настояват, че знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя. В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи.

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: камери | път | нарушения | премахване | знаци

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини