723 гимназисти се обучиха по програмата за финансова грамотност на Visa

Програмата ще продължи и през следващата учебна 2017/2018 г

Пилотната програма на Visa "Нашите пари", която имаше за цел да образова финансово български ученици, завърши с обучението на 723 гимназисти от 9 до 11 клас в 12 българските училища в цялата страна. Проектът стартира през февруари и ще продължи и през следващата учебна 2017/2018 г. 

Visa ще осигури специален обучителен курс за учителите, които искат да преподават "Нашите пари". Близо 50 училища вече изразиха желание да станат част от програмата за финансова грамотност на Visa.

"Програмата цели да обучи младите хора как да управляват личните си финанси по най-добрия начин, така че да извлекат максималното от финансовите инструменти, които предлагат банковите институции. Отне ни 3 години, за да разработим програмата "Нашите пари" за българската образователна система, но усилията си струваха. Завършихме успешно пилотната фаза на обучението и сме решени да продължим да го развиваме в бъдеще, като включваме нови училища в България всяка година", каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Липсата на добри финансови познания затруднява младите хора при управлението и разпределението на средствата, с които разполагат, според проучване сред ученици между 9 и 12 клас, поръчано от Visa и проведено през лятото на 2016 г. Резултатите показват, че едва един от 14 ученици смята, че има висока финансова грамотност. Все пак, 84% от учениците в проучването посочват, че биха искали да повишат познанията си по финансови и икономически теми.

В своя дългосрочен проект Visa си партнира с българските банки, Висшето училище по застраховане и финанси, както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Ucha.se, която публикува серия от видео уроци, покриващи различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали за програмата са отпечатани от издателство Просвета и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Visa | програма | финансова грамотност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини