Горанов очаква 4% икономически ръст през 2017 г.

Според финансовия министър няма рискове за бюджета и той се движи в рамките на заложеното

Икономическият ръст през тази година ще бъде между 3.9 и 4%. Това е прогнозата на финансовия министър Владислав Горанов, който бе изслушан от депутатите в Комисията по бюджет и финанси. Неговите очаквания са, че подобен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) може да се очаква и през следващите няколко години.

„Още през май имаше плахи оптимистични очаквания, че растежът ще надхвърли прогнозите на правителството. Последните оценки на Министерството на финансите леко увеличават очакванията за реален растеж на икономиката през 2017“, каза Горанов.

Според него няма опасност от неизпълнение на бюджета тази година. Към август излишъкът е 2.151 млрд. лв., или около 2.2% от прогнозния БВП. За деветмесечието Горанов очакваме леко свиване на излишъците до 2.1% от прогнозния БВП.

„Със сигурност няма да имаме проблеми и необходимост от актуализация на бюджета“, каза финансовият министър. Според него дефицитът в бюджета в края на годината ще е под 1.4% от БВП.
Според него потенциалът на икономиката ще бъде достигнат и ще се наложи „охлаждане“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | икономически ръст | бюджет | излишък | Владислав Горанов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини