9 града, които могат да изместят Лондон като финансова столица на Европа

След Brexit те се стремят да привлекат банки и финансови компании от британската столица

Снимка: Pixabay

След решението за Brexit, бъдещето на Лондон като финансова столица на Европа не е сигурно.

Излизането на страната от Европейския съюз може да отнеме статута на британската столица като главен финансов център.

Множество банки, застрахователни и финансови компании започват да търсят други градове от ЕС за център на европейските си операции.

Ден след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, Lloyd's обяви, че отваря поделение в Брюксел.

Не всички европейски градове са подготвени да отнемат финансовата корона на Лондон, но множество са тези, които могат да предложат подготвени финансови специалисти, наличие на сериозна финансова общност, високи доходи, добри наеми и места за забавление, така че да привлекат големите компании.

Компанията Movinga направи класация, която представя 9 града, готови да станат новата финансова столица на Европа след излизането на Лондон от ЕС.

Вижте кои са те:

9. Париж


Френската столица е един от основните претенденти за короната на Лондон, но остава на по-задна позиция заради високите данъчни нива (49%) и високите цени на наемите – над 2000 паунда на месец. Но пък тук има най-много ресторанти със звезди Мишлен – цели 82, посочва класацията.

8. Мадрид


Испанската столица предлага относително ниски данъци върху доходите (42%) и относително ниски разходи за живот.

7. Хамбург


Германският град може да се похвали с множество жители, говорещи английски (56%) и 15 ресторанта със звезди Мишлен. Но наемите на луксозни имоти не са ниски – около 2066 паунда месечно.

6. Франкфурт


Германската финансова столица предлага по-ниски наемни нива – 1798 паунда на месец, и 100-минутен полет до Лондон. Но тук няма някои популярни услуги като Uber.

5. Брюксел


Административният център на ЕС се слави с високите наеми на имоти, но нещата стоят по-балансирано с наемите на луксозни имоти. Тук е най-ниската цена в класацията – 1283 паунда на месец. И има 19 ресторанта със звезди Мишлен.

4. Люксембург


Тук данъкът върху доходите е 40%, освен това страната е финансов център, с множество европейски институции и международни компании. Има и 11 ресторанта със звезди Мишлен.

3. Валета


Столицата на Малта предлага ниски данъци – 35%, най-ниското ниво в класацията. А коктейлите са под 5 паунда. Но пък няма ресторанти със звезда Мишлен.

2. Амстердам


Холандската столица може да има високи данъци – 52%, но 90% от хората тук са англоговорящи. А наемите на луксозни имоти са 1698 паунда на месец, което изкачва Амстердам напред в подреждането.

1. Дъблин


Ирландската столица печели с привлекателните условия за бизнес, близостта до Лондон и достъпните наеми.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | ЕС | градове | Brexit | Брекзит | финансова столица

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини