Индия отказва да допусне безпилотни коли в страната

Причината не е в безопасността, а в това, че те ще отнемат работни места

Снимка: Pixabay
Тестове на автономни превозни средства вече се извършват на много места по света – от САЩ до Корея, от Германия до Австралия. Това обаче едва ли ще се случи в Индия, която иначе дава заявки, че има желание да прогресира технологично. Транспортният министър Нитин Гадкари заяви: „Ние няма да позволим безпилотните коли в Индия. Категоричен съм в това“, пише Engadget. 

Това изявление обаче няма общо с безопасността. Страховете на министъра всъщност са продиктувани от съмненията, че самоходните коли ще отнемат работата на много шофьори в страната. „Няма да позволим нито една технология, която би взела нечия работа“, коментира Гадкари, обяснявайки че в страна, в която има безработица не трябва да се внедряват новости, които да вършат дейности вместо хората. 

В момента в Индия има недостиг на  около 22 000 професионални шофьори, но те са малко за нуждите на страната. По тази причина правителството планира да открие учебни центрове, в които да се обучат 5 000 нови водачи през следващите няколко години. 

Бившият изпълнителен директор на Uber Травис Каланик и главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, чийто компании стоят зад едни то водещите проекти в областта на автономните коли, твърдят, че Индия така или иначе не е била в полезрението им като потенциална възможност за тестове. Причината е в лошите пътища, хаотичния трафик и свободно разхождащите се животни, които изключително много затрудняват безопасното внедряване на безпилотните технологии. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Индия | безпилотни коли | автономни превозни средства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини