Инфлацията в България вече е над 2%

Това е едно от най-високите нива за последните 4 години, показва статистиката на НСИ

Цените на дребно в България през септември са се увеличили средно с 2.06% спрямо същия месец на миналата година. Това е едно от най-високите нива на инфлацията, постигани за последните 4 години. През април и май годишното нарастване бе по-високо, но тогава основната причина бе рязкото вдигане на цената на природния газ с 30%.

Като изключим този еднократен ефект, от статистиката се вижда, че цените постепенно вървят нагоре от началото на годината. Вижда се, че освен административното увеличение при енергията в България, ефект има от повишаването на цените на петролните продукти и суровините. Те имат пряко влияние, например върху горивата и маслата, и косвено – върху транспорта.

Поскъпват и хранителните продукти, както и други стоки от първа необходимост.

Средногодишната инфлация – осредненото ниво за последните 12 месеца, е вече 1.3%. В момента тя е по-висока от очакванията на Министерството на финансите, заложени в есенната макроикономическа прогноза за 2017 г.

Очакваното нарастване на международните цени ще се отрази в по-високи вътрешни цени на енергийните стоки и храните в сравнение с 2016 г. Те ще имат водещ положителен принос за инфлацията в края на годината, пише в прогнозата на МФ. Там се посочва още, че цените в сферата на услугите се очаква да нараснат с 1.6%, подкрепени от засилването на вътрешното търсене и цените на храните, което ще се отрази в поскъпване на услугите в ресторанти, хотели и други заведения за хранене. Нехранителните стоки (без енергийните) ще продължат да отчитат поевтиняване, макар и с по-бавен темп. Така базисната инфлация в края на 2017 г. се очаква да има сравнително малък принос към общо-то нарастване на цените.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инфлация | природен газ | горива | цени на дребно