Италия ще въведе затвор за неверни новини

Проектозакон предвижда и глоби за онлайн изданията, които разпространяват фалшиви твърдения

Италия подготвя закон, който предвижда глоби и затвор за разпространителите на неверни и преувеличени новини и груби изказвания.

Проектът предвижда 5000 евро глоба за авторите на фалшиви твърдения, както и за тези, които са ги публикували. Ще се наказват и публикациии, които са силно пристрастни и отправят внушения в нечий интерес. Глобата ще се налага, ако информацията не бъде изтрита до 24 часа, след като е била оспорена, съобщава Нова тв. 

Мярката се отнася само за интернет изданията, тъй като националните печатните медии на Апенините вече носят легално установена отговорност за неверни твърдения.

В случаи на новини или информации, предизвикващи паника или тревога сред аудиторията, се предвижда и 1 година затвор.

За обидни публикации срещу отделна личност или материали, подкопаващи демократичните устои, наказанията ще се удвояват с глоба от 10 000 евро и две години затвор.

Проектозаконът получи и критики, като основният аргумент на противниците му е, че в интернет винаги е имало невярна информация и партенки.

Италианската инициатива срещу разпространяването на фалшиви новини идва, след като и други европейски страни предприеха подобни стъпки. Темата с неверни информации стана особено актуална след последната президентска кампания в САЩ. Председателят на италианския парламент Лаура Болдрини инициира петиция за спиране на фалшивите новини, която набра голям брой привърженици.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | глоби | затвор | фалшиви новини | проектозакон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини