Изкуствен остров и подводен ресторант ще бъдат изградени край Варна

Проектът трябва да бъде одобрен от министъра на регионалното развитие

17:19 11.07.2017

Изкуствен остров, подводен ресторант и яхтено пристанище ще бъдат изградени по план в морето пред курортния комплекс Св. св. Константин и Елена. Това предвижда окончателният проект за Подробен устройствен план на курорта, който бе разгледан от комисията по архитектура, строителство, организация и развитие на територията на общината и населените места към града, пише Kmeta.bg

След съгласуване от Общинския съвет на Варна планът подлежи на одобрение от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Според проекта най-високите нови сгради в курорта ще бъдат до 5 етажа с плътност на застрояване до 30%. В по-голямата част от територията максимално допустимите височини ще бъдат 10 и 7.5 м, т.е. постройките ще са на два или три етажа. Участъците с ценни дървета ще бъдат запазени и строителство няма да се извършва на местата с висока растителност.

Предвижда се освен ваканционни обекти в курорта да се строят и жилища за постоянно обитаване. Предвидени са достатъчно паркоместа, увери главният архитект на Варна Виктор Бузев.

По думите му островът пред курорта ще има по-скоро защитна функция и ще пази брега от абразия. Атракция ще бъдат само около 20% от него. Строителството на подобно съоръжение изисква мащабни проучвания, допълни арх. Бузев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проект | Варна | яхтено пристанище | изкуствен остров | Св св Константин и Елена | подводен ресторант

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини