Как глобалното затопляне рефлектира върху авиокомпаниите и полетите

Високите температури водят до трудности при излитането на самолетите, а това до необходимост от промени

Снимка: Pexels
Вече знаем, че изменението на климата може да направи въздушния транспорт по-турбулентен, но сега изглежда, че това ще му се отрази по още един и то по-драстичен начин. Ново проучване, публикувано в списание Climatic Change, обяснява как повишаването на температурите на въздуха ще повлияе на способността на самолетите да излитат. 

Изследването е проведено съвместно между екипи от Колумбийския университет, НАСА и Института по управление на логистиката, пише Engadget. За своето проучване те са взели под внимание петте най-популярни самолета и 19 от големите летища по света. 

Резултатите им сочат, че между 10 и 30% от годишните полети, потеглящи в момент на максимална дневна температура, може да изискват някакво ограничение на теглото под максимално допустимото за излитане. Средните ограничения варират между 0.5 до 4% от полезния товар и капацитета на горивото, които се очаква да бъдат налогани от средата до края на века. 

Според учените проблемът се корени в плътността на въздуха. Когато той се затопли, става по-разреден, а това означава, че за да излети при по-високи температури, самолетът трябва да е с по-висока скорост. Така в по-горещи метеорологични условия те ще имат нужда или от по-дълги писти, или от по-малко количество товар, за да имат възможност да наберат необходимата скорост.

Изследователите са тествали както малки, така и големи машини, като изводите им са, че и двата типа биват засегнати от горещините. 

Според тях глобалното затопляне ще има реални последици. Вследствие на посочените по-горе проблеми ще се наложи авиокомпаниите по-често да анулират или пренасочват полети в условия на прекомерно завишени температури. Също така се очакват и повече инфраструктурни инвестиции за разширяване на пистите. 

Необходимостта от редуциране на теглото ще доведе до намаляване и на броя на допустимите пасажери и количество багаж. Това пък ще рефлектира върху повишаване на цените на билетите и таксите. В крайна сметка резултатите от проучването не вещаят особено добри прогнози. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолет | полети | климат | температури | авиокомпании | глобално затопляне

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини