Каталуния няма да отговори на ултиматума на испанския премиер

Мариано Рахой даде срок на автономната област до 16 октомври

Каталуния няма да отговори на испанското правителство до 16 октомври на въпроса какво означава декларацията за независимост, подписана от регионалните власти във вторник вечерта. 

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е взел решение да не отговаря на ултиматума на испанския премиер Мариано Рахой, който изтича в понеделник. Каталунците имат и втори краен срок за изясняване на ситуацията - до 19 октомври. 

В момента Рахой трябва да реши дали да прибегне до член 155 от конституцията, който позволява отмяна на самоуправлението на Каталуния.

Междувременно от сепаратистката партия "Кандидати за народно единство" обявиха, че са изпратили писмо до Карлес Пучдемон, в което настояват за "обявяване на република". Според тях това е най-добрият отговор на въпроса на Мадрид. 

Припомняме, че на 1 октомври в испанската автономна област се проведе референдум за излизане от Испания и обявяване на независимост. В него гласуваха 2,28 млн. каталунци, 90,18% от които подкрепиха обявяването на независимост на Каталуния. 

Испанското правителство обаче не признава резултатите от референдума, който бе съпътстван от насилие и последващи протести. Това принуди Каталуния да подпише едностранна декларация за независимост, която за момента не влиза в сила. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Мариано Рахой | Каталуния | независимост | Карлес Пучдемон | ултиматъм