Нанков обеща да построи 75 км от "Хемус" за четири години

Другата седмица ще бъде подписан договорът за 9.3-км участък от Ябланица до Боаза

17:31 29.06.2017

Близо 80 км от магистрала „Хемус“ ще бъдат изградени през следващите четири години, а други 100 км ще бъдат започнати по време на кабинета „Борисов 3“. Обещанието е на регионалният министър Николай Нанков по време на дискусия за бъдещето на аутобана, която се проведе във Велико Търново.

Регионалният министър съобщи, че през следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9.3-км участък на АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Обектът ще се изпълнява на инженеринг, което означава, че изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 година.

От думите на Николай Нанков стана ясно, че приключва работата на оценителната комисия, която трябва да избере изпълнител за участък с дължина от 16.2 км от магистралата между Шумен и Търговище. Ако процедурата не бъде обжалвана, в началото на юли ще има избран строител другата и работата по проекта, който ще се изпълнява на инженеринг, ще стартира още през тази година.

Прави се техническо проектиране за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч, съобщи още министърът. Проектите трябва да са готови до края на годината и през следващата да се избере изпълнител на строителството.

Има готови идейни проекти за оставащата част от съоръжението с дължина 175 км от разклона при второкласния път до п.в. Буховци. Около 1.5 млрд. лв. е индикативната стойност на проекта, който е разделен два големи етапа с по три подетапа. Предстои да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда, за се изберат варианти на трасе. В зависимост от проектната готовност ще има възможност за поетапно възлагане на работа в рамките на настоящия мандат, съобщи министър Нанков и посочи, че автомагистрала „Хемус“ се очаква да бъде завършена в цялост до седем години.

До началото на следващата година ще бъдат задействани необходимите процедури, за да започнат строителните дейности за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, каза председателят на ПП на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който също участва в дискусията.

Министър Нанков обърна внимание, че предпоставка за развитието на Северна България ще бъдат също изграждането на магистрала Русе – Бяла – Велико Търново и скоростния път Видин – Ботевград. Той съобщи, че има проектна готовност за изграждане на съоръжението с дължина 118 км от Русе до Велико Търново, разделено на три участъка, приоритетен от които е обходът на град Бяла. Индикативната стойност на целия проект е между 550 и 615 млн. лв., като оптималният вариант ще бъде избран след като Министерството на околната среда и водите се произнесе по оценката за въздействие върху околната среда и оценката за съответствие и на база технологични и икономически разчети. За проекта има готов парцеларен план. През третото тримесечие на годината ще имаме яснота за най-подходящия вариант, след което ще започнем с отчуждения на имоти и ще стартираме процедура за избор на изпълнител на инженеринг, обяви Николай Нанков.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Плевен | Шумен | Николай Нанков | магистрала Хумес | Ябланица | Боаза | Търговище

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини