10 книги, препоръчани от най-големите предприемачи

Някои от тях са почитатели на класиката, други на шпионските новели, трети на историческата тематика

Четенето е най-добрият начин да се образовате, да развиете креативността си и да научите неща, които ще са ви полезни за цял живот както в личния, така и в професионалния живот.

Едва ли е чудно, че най-големите бизнес лидери са запалени читатели.

Щом изпълнителните директори и основателите на милионни компании имат време между ръководенето на проекти и управлението на екипа си да четат непрекъснато, значи никой от нас няма извинение да не го прави.

Някои от  тях са почитатели на класиката, други на шпионските новели, трети на историческата тематика, пише „Бизнесинсайдър”.

Вижте какви книги препоръчват да четем имена като Бил Гейтс, Джеф Безос, Илон Мъск.

1. Джеф Безос – „Остатъкът от деня” от Казуо ИшигуроОснователят на Amazon често признава, че предпочита фантастичната литература. Но препоръчва горещо историческата драма на Ишигуро, който е сред любимите му книги. Романът е добре познат, превърнат е дори в успешна филмова лента с участието на Антъни Хопкинс и Ема Томпсън. Разказва за спомените на иконома Стивънс, отдаден изцяло на дълга си, който след вярна служба в голямо английско имение за пръв път се осмелява да тръгне на кратко пътешествие с кола, превърнало се в равносметка на миналото.

2. Бил Гейтс – „Спасителят в ръжта” от Джеръм СелинджърОснователят на „Майкрософт” е почитател на романа на Селинджър още от тийнейджърска възраст. Прочел я, когато бил на 13 г. и оттогава я смята за любимата си книга.

3. Стив Джобс – „Дилемата на иноватора” от Клейтън КристенсенТази книга оказва голямо въздействие на Джобс. Счита се за една от най-провокативните и важни книги писани някога. Основана е на истинската радикална идея, че големите компании могат да сгрешат именно, защото правят всичко правилно. 

4. Тим Кук – „Състезание с времето” от Джордж Сталк-младши и Томас АутТвърди се, че Кук дава копия от книгата на своите служители в Apple. Тя може да е много полезна за всеки относно навиците за ефективност в работата и напредък в кариерата.  

5. Марк Зукърбърг – „Портфейлът на бедните: Как най-бедните живеят с 2 долара на ден”Изпълнителният директор на Facebook е избрал 23 книги за тази година, които да прочете, и една от тях е тази - "Portfolios of the Poor: How the World's Poor Live on $2 a Day" с автори Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford, and Orlanda Ruthven.

6. Илон Мъск – „Бенджамин Франклин: Американски живот” от Уолтър АйзъксънОснователят на SpaceX и Tesla явно обича биографична литература. Тази разказва за живота на един от основателите на Америка като писател, изобретател, учен и дипломат.

7. Индра Нуи – „Пътят към характера” от Дейвид БруксИзпълнителният директор на PepsiCo нарича тази книга една от най-влиятелните, които е чела през последната година. „Тя предизвика прекрасна дискусия с двете ми дъщери относно това защо изграждането на характер е също толкова важно, колкото изграждането на кариера”, казва тя пред сп.”Форчън”.

8. Джеймс Горман – „Калайджия, шивач, войник, шпионин” – Джон льо КареГлавният изпълнителен директор на банка  Morgan Stanley има афинитет към шпионските истории.

9. Мелани Уилан – „Предимството на щастието” от Шон АчорПозитивната нагласа е много важна в корпоративна култура и бизнеса. Изпълнителният директор на SoulCycle Мелани Уилър е толкова впечатлена и развълнувана от тази книга, че веднъж признава, че тя е основен ресурс за работата на компанията й.

10. Ричард Брансън – „Знам защо птицата в клетка пее” на Мая АнджелоуНа уебсайта на компанията си сър Брансън има дълъг списък с книги, които е препоръчвал за четене. Една от тях е и книгата на американската авторка и виден борец за граждански права  началото на века. В нея американката, подложена на домашно насилие от приятеля на майка си, разказва за живота си като тийнейджър, а произведението сега се изучава в много американски училища. Книгата е една от любимите и на бившия американски президент Бил Клинтън. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | книги | предприемачи | четене | препоръчани

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини