Колко алкохол изпива българинът за година

Страната ни се нарежда на седмо място в ЕС по този показател

Снимка: Pixabay
Консумацията на алкохол в България е 12 литра чист етилов спирт на глава от населението, което се равнява на 100 литра вино, малко под 30 литра концентрат или 200 литра бира. Данните са от Световната здравна организация (СЗО).

Това ни нарежда на 7-о място в Европейския съюз. На първо е Литва с 15,2 литра чист алкохол на човек.
Следват Беларус (13,9 л) и Чехия (12,7 л) , а после Белгия, Австрия, Хърватска и на седмата позиция - България.

Данните се отнасят средно за всички граждани над 15-годишна възраст, което означава, че ако извадим въздържатели, малко пиещи и пенсионери, за хората в трудоспособна възраст и учащите данните показват доста сериозни количества консумирани  алкохолни напитки. Класацията включва европейските страни и тези от Кавказкия регион.

След нас са Естония, Франция, Люксембург, Германия, Унгария и средно Европейският съюз. Средно за ЕС числото е 10.9 литра на глава от населението.

На последно място се нареждат Турция, Таджикистан, Македония, Монако и  Сан Марино.

Трябва да се отбележи, че данните са от официалните продажби на алкохол и те не включват консумацията на домашно приготвен такъв. С тях класацията би изглеждала различно.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате на нашата страница във Facebook или да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: статистика | алкохол | консумация | СЗО

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини