Колко струват на потребителите банковите такси

Плащането с карта е най-икономичният способ

През миналата година банките у нас отчитат рекордна печалба от 2008 г. насам. Данните, представени от БНБ показват, че нетният приход е достигнал 1,26 млрд. лв. Значителна част от печалбата идва от такси и комисионни.

С това обаче се увеличават и разходите на банките. Ето защо вероятно таксите ще растат и през тази година - тегленето на пари и плащането с карта ще ни струва все по-скъпо, съобщава Нова тв.

Колко ни струват банковите такси и трансакции?

Важно е да знаем, че ако теглим пари от устройство на нашата банка средната такса е 22 стотинки, но може и да не ни струва нищо. През чужд банкомат една трансакция средно излиза 89 стотинки. Нерядко обаче тя достига дори 1,50 - 2 лева.

Плащането в магазин или в заведение с карта ни излиза далеч по-евтино – между 5 и 6 стотинки, в повечето случаи дори безплатно.

Данните от анкета на финансовия сайт „Моите пари” показват, че все още сме традиционалисти и по-голямата част – над 53 % от българите, предпочитат да теглят в брой, вместо да плащат с карта. Теглим от банкомат между 2 и 3 пъти месечно. Най-често между 200 и 300 лева. А с карта плащаме стоки и услуги средно за едва 80 лева.

Равносметката е, че ако потребителят тегли пари от 2 до 5 пъти в месеца, това може да му струва няколко лева, които за година стават десетки.

Тарифите за теглене и плащане с карта са обявени в общите условия на сайта на всяка банка. Рядко обаче клиентите разбират за промяна в таксите.

Най-скъпо е да теглим пари от банкомат в чужбина – там често към фиксирана такса се прибавя и процент от изтеглената сума, което често надвишава 5 лева и достига до десетки левове.

Друг постоянен разход са таксите върху разплащателните и спестовните сметки, както и тези за поддръжката на карти. Ето защо трябва внимателно да прочитаме условията, преди да си открием сметка и да следим промяната в тарифите на банката в нейния сайт.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | такси | плащане | банкомат | банкови карти | ПОС терминал | теглене | трансакции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини