Депутатите приеха на първо четене да изчезнат знаците за камери по пътя

За водачите ще бъде изненада къде са разположени системите за контрол на скоростта

12:24 14.06.2017

Депутатите решиха да премахнат знак Е24, обозначаващ камерите за следене на скоростта по пътищата. Със 165 гласа „за”, 0 – „против” и 26 „въздържал се” парламентът прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата. Законопроекът бе внесен от ГЕРБ само няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат взети мерки за ограничаване на огромния брой закононарушенията по пътя.

Освен знака Е24, по същите причини ще отпадне и задължението на МВР да съобщава на интернет страниците на областните дирекции къде са разположените мобилните и стационарните камери на Пътна полиция. Занапред се предвижда местоположението на системите за контрол на скоростта да бъдат изненада за водачите.

Промените в закона предвижда още временното спиране от движение на автомобил, ако собственикът му го е дал за ползване от човек, употребил алкохол над 0.5 промила, както и наркотични вещества и техните аналози. В проекта е заложено и сваляне на регистрационните номера на кола, ако собственикът ѝ я е дал на някого без шофьорска книжка.

Предлага се по-тежка мярка за собствениците, които предоставят автомобила си на неправоспособни водачи. Предложението в тази посока е свързано с прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство за срок от 6 месеца до една година.

Аргумент в подкрепа на законопроекта е и статистиката на МВР, според която през последните години като основна причина за настъпване на тежки ПТП с пострадали и убити е движението с несъобразена или превишена скорост.

С изменението на друга разпоредба от закона се предвижда при изпълнение на функциите си, определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон за движение по пътищата | ГЕРБ | знаци | Е24

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини