Марешки ще подкрепи правителството, но се вижда като коректив

С президента Радев се обединили около това, че бързи избори са пагубни

12:30 24.04.2017

Парламентарната група на „Воля“ ще подкрепи правителството при гласуването на неговия състав в парламента, но ще бъде един от основните корективи за спазват предизборните обещания. Това е била позицията на лидера на партията Веселин Марешки по време на консултациите с президента Румен Радев преди официалното връчване на мандат за съставяне на кабинет.

По думите му с Радев са се обединили около това, че бързи избори веднага отново биха били пагубни за българската държава, а от там и за българския народ и българския бизнес. „Изборът на партньори все пак се прави от тези, на които им е даден мандат и от българския народ, а впоследствие и от президента. Очакваме да видим визията на първата парламентарно представена партия за това какво трябва да бъде следващото правителство“, заяви Марешки.

Според него голяма част от предизборна програма на „Воля“ е непреписана, но е влязла в коалиционното споразумение между ГЕРБ и „патриотите“ и допълни, че очаква да види крайния вариант. „Ще се опитаме още на първия етап да добавим тяхната програма с някои от нашите идеи във връзка с демографската криза. По тема сигурност, малък, среден бизнес, там доста от нещата от нашата програма участват“, коментира Марешки.

Идеите на „Воля“ за подпомагане на млади и образовани семейства, било то с еднократни помощи, или с жилища на достъпни за тях цени, не е влязла в досегашната програма, която се лансира между ГЕРБ и националистите. „Така че ние ще се опитаме да внесем коректив. Ако се приемат тези неща, спокойно на първия етап ще подкрепим едно такова правителство“, добави той. 

По думите му към днешна дата не са водени никакви разговори за постове, защото усещането на „Воля“ е, че се изчаква достигането до споразумение на първите две формации, които ще участват в една такава коалиция. „Когато приключат преговорите между националистите и ГЕРБ, предполагам, че тогава ще има покана и към нас“, посочи Марешки и подчерта, че в личен план не се вижда като министър. „Готови сме за експертно участие в абсолютно всички области“, каза още той. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: правителство | Марешки | консултации | Румен Радев | Воля | президент парламент

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини