Мария Габриел: За десет години ИТ секторът в България е нараснал с 600%

ЕК готви общ механизъм за координация в случай на кибератаки

Десет години след приемането на България в Европейския съюз родната индустрия в сферата на информационните технологии е нараснала с впечатляващите 600%. Това стана ясно от думите на българския еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел. 

По данни на Cisco, България е 3-та в Европа и 10-та в света по брой сертифицирани специалисти, подчерта още Габриел в ефира на БНТ, добавяйки, че страната ни вече е топ дестинация и лидер в областта на новите технологии в региона.  

Известно е, че ИТ секторът е по-скоро „мъжки“ и в тази връзка е любопитно, че именно България е страната в Европа с най-много заети жени в сферата. 

Всички тези данни свидетелстват за това, че в България този сектор има огромен потенциал в бъдеще, който, според Габриел, може да се развие благодарение на младите хора. Статистиката сочи също, че над 70% от ИТ служителите у нас са на възраст под 40 години. 

„Затова поставям толкова силен акцент сред приоритетите ми да са младите хора и развиването на дигиталните умения. Само благодарение на тези умения може да превърнем България от лидер в региона в лидер в още по-широкомащабно измерение", коментира тя.

Не всичко в областта на информационните технологии обаче е розово. Един от все по-сериозните проблеми е този с нарастващия брой кибератаки. Данните сочат, че само в рамките на една година нападенията от хакери са се увеличили с над 300%, което прави по над 200 000 атаки ежедневно. Гражданите обаче имат нужда от сигурност, в това число и от киберсигурност, коментира Габриел. 

В тази връзка Европейската комисия подготвя общ европейски механизъм за координация в случай на кибератаки, който да важи за целия ЕС, чиято цел е да предпази гражданите от изнудване и кражба на данни. 

„Много важно е в отделните страни-членки да имаме екипи, готови да реагират и координирано този отговор да бъде предоставен, за да не ни се случва това, което се случи по време на WannaCry“, обясни Мария Габриел, добавяйки че няма страна-членка, която да може сама да се справи с такъв феномен. 

Тя уточни, че ЕК си поставя за цел да създаде цялостен единен подход с основен център сигурност на гражданите. „Само по този начин можем да градим доверието в тази цифрова икономика, която всички толкова искаме да допринесе реални ползи за икономиките ни и за хората", обобщи Габриел. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕК | Мария Габриел | киберсигурност | кибератаки | Ит сектор | общ механизъм