Mastercard тества биометричните си карти в България

Иновативното разплащателно решение комбинира чип технологията с пръстов отпечатък

14:54 27.07.2017

Mastercard представи резултатите от тестовия период с биометрични карти в България, проведен съвместно с UniCredit Bulbank. Иновативното разплащателно решение комбинира чип технологията с пръстов отпечатък, за да може удобно и сигурно да удостовери идентичността на картодържателите по време на покупка.

След Южна Африка, България е първият пазар в Европа, който тества новата технология. В края на пилотния период, потребителите споделиха своите впечатления и опит от използването на технологията:

-  93% от участниците в изпитателния период намират биометричните карти за много по-удобни в сравнение с картите, изискващи въвеждането на ПИН код при трансакция;

95% от потребителите намират биометричните карти за по-сигурни от картите с чип технология;

-  Над 90% са готови да заменят своята предпочитана разплащателна карта с биометрична, ако такава е достъпна.

Резултатите от тестовия период показват още, че най-честите локации, където потребителите са използвали биометричните карти, за да направят лесни и сигурни плащания, са супермаркети, ресторанти и кафенета, търговски вериги и бензиностанции. Мнозинството от запитаните пък са „за“ добавянето на безконтактната функционалност към биометричните карти.

„UniCredit Bulbank е водеща банка по отношение на иновациите. Доказахме го още веднъж чрез факта, че сме първата банка в Европа, която тества биометрични карти. Непрестанно работим, за да предлагаме на потребителите си иновативни, удобни и същевременно сигурни разплащателни инструменти. Този подход ни направи естествен партньор на Mastercard в техния проект. Биометричните данни като инструмент за идентификация имат значително влияние върху всички сфери на живота, не само във финансовата“, заяви Левон Хампарцумян, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на UniCredit Bulbank.

„Много сме горди, че България е първата държава в Европа, която тества биометричните карти. Сигурността е на първо място в съзнанието на потребителите при избор на разплащателен продукт, а биометричната технология за автентикация несъмнено предлага високо ниво на сигурност, която я превръща и в ключов фактор за отличаване на картовите издатели. Българите са убедени в предимствата на тази иновативна технология и прегръщат навлизането ѝ, защото тя ще им позволи да правят бързи и сигурни трансакции“, заяви Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите, Mastercard.

Как работи иновативната технология

Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това картата може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато потребителят пазарува или разплаща в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип. Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: MasterCard | разплащания | карта | биометрични данни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини