Местни жители ще обсъждат бъдещето на магистрала „Струма“

Има пет варианта за строителството на пътя през Кресненското дефиле

Обществено обсъждане на трасето на магистрала "Струма" ще се проведе в Симитли и Кресна, съобщи БНТ. Местните жители ще кажат мнението си по 5-е предложени варианта - откъде и как да минава автомагистралата в участъка между Крупник и Кресна. Първият вариант предвижда използването на съществуващия в момента път през дефилето в посока Гърция, а към София да се построи нов път по билото на планината източно от Кресна.

Вторият вариант е 15-километров тунел, който през годините беше отхвърлен заради сеизмичност, радиоактивност и висока цена.

Третата възможност е магистрала изцяло извън дефилето, източно от Кресна. А четвъртият и петият- с две платна в дефилето. След обществените обсъждания, проектът за магистрала "Струма" и Докладът за оценка за въздействие върху околната среда трябва да мине одобрение през екоминистерството.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.