МВнР: Ударите на САЩ са част от решаването на проблема с химическите оръжия

Използването им категорично трябва да бъде прекратено, категорични са от българското ведомство

Снимка: Economic.bg
10:39 08.04.2017
България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските BBC като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено. Това се казва в официална позиция на Министерство на външните работи.

"В отговор на химическата атака в Сирия от 4 април т.г., на 7 април САЩ осъществиха ограничен ракетен удар по военното летище Шайрат, Сирия. Във връзка с това, на същата дата, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Могерини публикува декларация от името на ЕС, която потвърждава нашата последователна обща политика по конфликта в Сирия", се казва в позицията.

От ведомството посочват, че България приема въздушните удари като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено. "Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт извършен на 4 април в град Хан Шейхун", пише още в позицията.

"България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за между-сирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН и на Женевското комюнике от 2012 година", отбелязват от българското министерство.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Сирия | МВнР | позиция | химически оръжия | удари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини