Над 30 корабни агенции използват Single Window

Подадени са над 2500 уведомления и повече от 2700 общи декларации

Над 30 корабни агенции с близо 100 потребители използват услугите на системата за електронна обработка на документи при пристигане и отплаване на кораби в и от речните ни пристанища, известна още като Single Window по река. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ обяви, че три месеца след официалния старт на системата са подадени над 2500 уведомления и повече от 2700 общи декларации. Средното време за обработка на обща декларация за вход-изход на кораб е между 15 и 30 минути.

Повече от 100 ангажирани служители от различни институции, регистрирани в системата, следят за бързото и ефективно обработване на подадените документи за входна и изходна ревизия.

Вследствие на засилен интерес за достъп и от други заинтересовани лица, свързани с речния транспорт, в системата непрекъснато се въвеждат подобрения, целящи улеснения и гъвкавост при работа.

Системата Single Window функционира само с електронни документи от 15 март 2017 г. Тя позволява стандартизирана информация и документи да се подават електронно, а не на хартиен носител, в една единствена входяща точка. Принципът на обслужване "на едно гише“ вече е въведен във всички български пристанища по река Дунав. Целта е новата организация на работа да облекчи административното обслужване на бизнеса, свързан с речното корабоплаване.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пристанищна инфраструктура | ДППИ | електронна система | Single Window | корабни агенции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ