Най-богатите американци на всички времена

Страната е дом на най-много милионери и милиардери

19:00 04.09.2017

В Америка живеят най-много милионери и милиардери.

В момента четирима от най-богатите петима души в света са от САЩ – Бил Гейтс (90 млрд. долара), Джеф Безос (89 млрд. долара), Уорън Бъфет (75 млрд. долара) и Марк Зукърбърг (62 млрд. долара).

Дали обаче още преди векове първите американски капиталисти са били по-богати? Отговор на въпроса дава сайтът Celebrity Net Worth, който е изчислил богатството на предприемачите от САЩ през 18-и и 19-и век (пресмятайки и инфлацията през всички тези години) и е направил подредба на десетимата най-богати хора в Америка за всички времена.

Взети са предвид най-високите стойности, които е достигало състоянието им.

Вижте кои са те и дали на върха има и наши съвременници:

10. Уорън Бъфет – 75 млрд. долара (1930- )


Оракулът от Омаха, както е известен прочутият американски инвеститор Уорън Бъфет, натрупва състоянието си чрез вложения в различни компании с фонда си Berkshire Hathaway. Фондът притежава акции в десетки големи компании и банки.

9. Фридрих Уейерхаузер – 80 млрд. долара (1834-1914)


След Гражданската война Фридрих Уейерхаузер (тъй като е с германско потекло, фамилията му се произнася и Уейерхойзер) стартира фирма за дървесина и постепенно придобива над два милиона акра земя, което го прави един от най-големите частни собственици на земя в САЩ. Бизнесът с дървен материал е изключително успешен, като той натрупва от него 80 млрд. долара.

8. А.Т. Стюарт – 90 млрд. долара (1803-1876)


Александър Търни Стюарт, наричан А.Т. Стюарт е с ирландско потекло и открива първият универсален магазин в Ню Йорк, който се превръща в най-големия търговски обект в света за търговия на дребно за времето си.

7. Джеф Безос – 90,7 млрд. долара (1964 - )


Президентът и основател на Amazon промени начина, по който светът пазарува, като компанията му стана лидер в онлайн продажбите. За кратко през юли т. г. той дори стана най-богатият човек на света, като изпревари Бил Гейтс заради скока на акциите на онлайн компанията, но бързо след това отново се върна на номер 2 и дори на номер 3.

6. Стивън Жирар – 105 млрд. долара (1750-1831)


Роден във Франция, Жирар натрупва богатството си от корабоплаване и накрая и от банкерство. При смъртта си през 183 г. Жирар е най-богатият американец с нетно състояние от 105 млрд. долара в днешни пари. Той няма наследници и дарява огромна част от богатството си за благотворителност.

5. Джон Джейкъб Астор – 121 млрд. долара (1763-1848)


Джон Джейкъб Астор прави състояние, като доминира търговията с кожи в САЩ. След това обаче използва огромните си финансови ресурси за придобиване на недвижими имоти в Ню Йорк, включително и имотът, който впоследствие ще стане прочутия хотел "Уолдорф Астория". Астор е първият мулти милионер в Америка, и при смъртта му през 1848 г. има нетно богатство от 121 млрд. в днешни долари.

4. Бил Гейтс – 136 млрд. долара (1955- )


Съоснователят на Microsoft е най-богатият човек в света от над десетилетие, като сега притежава 90 млрд. долара. През 1999 г. обаче, по време на дот ком бума, богатството му достига внушителната сума от 136 млрд. долара. Голяма част от парите си той дарява за социални и благотворителни каузи.

3. Корнелиус Вандербилт – 185 млрд. долара (1794-1877)


Корнелиус Вандербилт натрупва първите си пари с параходи, но огромното богатство идва от инвестициите в железопътни линии, едва когато наближава 70-годишна възраст. Той дава много пари за благотворителност, построява Университета "Вандербилт", а неговите потомци все още притежават множество скъпи недвижим имоти в Ню Йорк. При смъртта му през 1877 г. Корнелиус Вандербилт е натрупал нетно богатство 185 милиарда в днешни долари.

2. Андрю Карнеги – 310 млрд. долара (1835-1919)


В пика на стоманения бизнес Андрю Карнеги инвестира много в стоманодобивни компании, които се изплащат повече от прекрасно. В крайна сметка Карнеги става президент на US Steel, която го озстрелва към върховете на американското богатство. При смъртта му през 1919 г. Андрю Карнеги притежава еквивалента на 310 млрд. днешни долара, което го превръща в вторият най-богат американец, живял някога.

1. Джон Д. Рокфелер – 340 млрд. долара (1839-1937)


Основоположник на клана Рокфелер, Джон Д. Рокфелер е не само най-богатият американец, живял някога, но и един от най-богатите хора в света на всички времена. Рокфелер е създател на конгломерата Standard Oil и е контролирал 90% от петрола в САЩ навремето. Компанията е повод за приемането на първото антимонополно законодателство в страната, и заради монопола си е принудително разделена на по-малки фирми от държавата. Днес наследници на бизнеса на  Standard Oil са Amoco, Chevron Conoco и ExxonMobil.

Джон Д. Рокфелер е първият доларов милиардер в света, и преди смъртта си е дарил за благотворителност 500 млн. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бил гейтс | богати | американци | Джон Д Рокфелер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини