Най-удивителните фонтани в света

Те светят, въртят се, дори изглежда са победили гравитацията

20:18 06.06.2017
Сигурно всеки човек на земята е виждал и бил пред фонтаните Ди Треви в Рим или фонтаните пред хотел Беладжио в Лас Вегас.

Да, те са впечатляващи и са истински туристически забележителности, привличащи милиони посетители годишно.

Но те са само малка част от красивите и спиращи дъха фонтани, които може да се видят по света.
Bored Panda ви предлага една невероятна галерия от най-удивителните фонтани по света. Някои от тях светят, други се въртят. Трети изглежда дори са победили гравитацията.

Те са не само водни съоръжения за разхлаждане, но и истински произведения на изкуството.

Вижте ги в галерията:

1. Лодката от вода, Валенсия, Испания

Този невероятен фонтан се намира на плажа Playa de la Malvarrosa във Валенсия и познат просто като Фонтанът Водна лодка. Платното на лодката е от пръските вода. Впечатляващо и креативно, нали?!

2. Вълшебната чешма, Кадиз, Испания

Водата тече сякаш от нищото...

3. Фонтанът Charybdis, Съдърланд, Великобритания

Създаден е от водния скулптор Уилям Пай през 2000 г. за луксозния хотел Seaham Hotel and Spa край Съдърланд. Харибда (Charybdis на английски) е името морско чудовище от омировата "Одисея", сирена, превърната от Зевс в опасен водовъртеж, покрай който в морето трябва да минат аргонавтите.

4. Мустангите от Лас Колинас, Тексас, САЩ

Това е бронзова скулптура на Робърт Глен на площад "Уилямс" в Ървин, Тексас. Позната е като най-голямата скулптура на коне в света. Тя пресъздава галопа на мустангите през водата, като фонтанът създава илюзията за изпръсканата вода от копитата на животните.

5. Фонтанът-часовник на гара Осака, Осака, Япония

Думите едва ли могат да опишат колко хипнотизиращ е този часовник-фонтан. Намира се на южния вход на новата гара в Осака. Водата пада във формата на цветя и различни флорални мотиви, а през определени интервали показва и часа.

6. Мостът-фонтан Банпо, Сеул, Южна Корея

Фонтанът Moonlight Rainbow е най-дългият мост-фонтан в света, който постави световен рекорд на Гинес с почти 10 000 LED дюзи, които минават от двете страни с дължина 1,140 м. и изстрелват 190 тона вода на минута. Фонтаните са поставени през 2009 г.

7. Фонтанът на гмуркачите, Дубай, ОАЕ

Намира се в най-големия мол в света - Дубай Мол. Гмуркачите във водопада са изработени от фибростъкло и служат за „създаване на динамичен визуален спектър, който допълва ритмичното спускане на водата“.

8. Фонтанът "Метаморфоза", Шарлът, САЩ

Той е дело на чешкия художник Давид Черни (помните го, бе изобразил картата на Европа с различни символи, а България се оказа тоалетна). Скулптурата е висока 7,6 метра, тежи 14 тона и се състои от над две дузини плочи от неръждаема стомана, които се въртят независимо една от друга и периодично, за да образуват масивна човешка глава. Когато плочите се изравнят, от устата на главата се излива вода в шадравана.

9. Гигантът, Ватенс, Австрия

Гигантската скулптура-фонтан се намира на входа на музея Swarovski Kristallwelten (Световете от кристали Сваровски). Музеят е построен през 1995 г. в чест на 100-годишнината на австрийската компания за кристали "Сваровски". Центърът Crystal Worlds е покрит с покрита с трева глава, чиято уста е фонтан. Обзалагаме се, че никога преди не сте виждали такъв фонтан!

10. Фонтанът Нака, Стокхолм, Швеция

Фонтанът "Бог, нашият Отец, на дъгата" се намира в предградието Нака на Стокхолм и първоначално е построен от Карл Милс като фонтан, който да символизира мира, по случай основаването на Организацията на обединените нации. Американският скулптор Маршал М. Фредерикс, асистент на Милс, в продължение на много години довършва оригиналната бронзова структура, за да се получи крайният й вид. Тя е издигната през 1995 г. и е висока 24 метра.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: красиви | галерия | фонтани