„Солвей соди" инвестира 90 млн. лв. в ТЕЦ "Девен"

За 20 г. в предприятието са вложени над 1 млрд. лв.

Снимка: МЕ

Нова инвестиция на стойност 90 млн. лв. в ТЕЦ "Девен", част от „Солвей соди“ - най-големият содов завод в Европа, бе открита официално днес. Топлоцентралата е снабдена с нов котел на циркулиращ кипящ слой по най-модерна технология.

„Това ще даде възможност за увеличаване капацитета на завода в България, както и привличане на повече производители на плоско стъкло в България“, подчерта Спирос Номикос, генерален мениджър на групата „Солвей“ за България.

Предприятието в Девня е и най-големият завод за производство на синтетична калцинирана сода. Около 90% от продукцията се изнася, като основните пазари са Балканите, Русия, Близкия изток, Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия. В дружеството работят около 600 души и формира около 1% от общия износ на страната.

"Поддържането на стабилна икономическа и финансова рамка, която да е привлекателна за инвеститорите, е основна цел на настоящето българско правителство. Това е гарант за висок икономически растеж в България.  Благодарение на успешната приватизация на девенския завод преди двадесет години от страна на „Солвей“ и „Шишеджам“, днес предприятието е едно от водещите в международен план.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Пекова при откриването на нова инсталация в "Солвей соди" ЕАД. Тя добави, че през този период са инвестирани над 1 млрд. лв. в обновяване на технологичните процеси, в околната среда и в човешкия капитал, допълни тя.

Министър Петкова припомни, че през 2015 г. бе приета промяна в Закона за енергетиката, с която се транспонираха насоки на Европейската комисия, свързани с намаляване тежестта за индустриалните потребители от разходите за енергия от възобновяеми източници. До момента предприятията от групата на „Солвей“ са получили отстъпка от цената на електрическата енергия в размер на близо 1 млн. лв. Благодарение на това средствата са пренасочени за други дейности в предприятието.

По думите на министър Петкова стабилността в енергийния отрасъл е един от основните фактори за устойчивото развитие на химическата индустрия у нас.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиция | Шишеджам | Теменужка Петкова | Солвей соди | Спирос Номикос | ТЕЦ Девен