Общинският съвет обсъжда новата метростанция в София

Американска фирма в партньорство със столична община ще инвестира в проекта

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди днес предложение за изграждане на нова метростанция до жп линията между „Сливница“ и „Обеля“.

За изграждането на този проект интерес е заявила американската фирма "Арселанд Еспрея" ЕАД. Тя иска да финансира 51% от изграждането на новата метростанция, а Столична община става съинвеститор.

В Транспортния възел ще се пресичат жп линия с метроучастъка на станциите "Сливница" и "Обеля", включваща нова метростанция, перони на жп спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с депото.

По предварителни разчети на "Метрополитен" ЕАД целият проект ще струва около 24 млн. лв. Доклад на дружеството посочва, че в този участък вече има прокопан тунел и той може да е готов за две години и половина. През него ще минават от 7000 до 10 000 пътници дневно, ползващи метрото.

Това ще е третата метростанция, която прави връзка с жп транспорта. Първата е на "Искърско" шосе, където има връзка с влака София - Пловдив, втората ще е на последната станция на третата линия в Горна баня, свързана с линията София - Перник, която започва да се строи до месец.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | Люлин | жп връзка | общински съвет | Сливница | метростанция