19 очарователни неща, които не знаете за Русия

Едно от тях е, че името "Червения площад" няма нищо общо с комунизма

Москва е един от най-натоварените градове в света и същевременно един от най-красивите. Столицата на Русия е дом на повече от 12 милиона души и често привлича работници от други части на страната, където индустрията не успява. Ето още 19 други факта, които вероятно не сте знаели за Русия.

1. Хотел "Астория" в  Санкт Петербург  е мястото, където Хитлер планира да проведе огромен празничен банкет, след като завладее града.

2. Най-големият му музей -  Ермитажа, също в Санкт Петербург, е дом на около 70 котки , които пазят своите съкровища от гризачи. Традицията датира от 1745 г. от императрица Елизабет, дъщеря на Петър Велики, основател на Санкт Петербург. Музеят разполага с почти 14 мили от мраморни коридори.

3. Суббоник е денят, в който жителите на руските градове доброволно чистят и подреждат улиците. Той започва след революцията, но все още се случва и днес.

4. Името "Червения площад" няма нищо общо с комунизма, а произтича от думата "красни", която някога е означавала "красива".

5. Снежките, висящи от улуците в  Москва  през зимата, са толкова огромни, че тротоарите отдолу са затворени - тъй като могат да убият човек, ако паднат на главата му

6. Те обичат гардеробите - не очаквайте да стигнете много далеч в ресторант / бар / музей / галерия, без да сте помолени да сложите палтото и чантата си в гардероб.

7. Даването на цветя на руските жители може е деликатна точка от етикета. Винаги трябва да се уверите, че те са нечетен брой, освен ако не отидете на погребение, където дори числата са правило.

8. Руснаците са на четвърто място в света по употреба на алкохол, според статистиката на Световната здравна организация, зад Беларус, Молдова и Литва.

9. Думата "водка" произлиза от думата "вода"

10. Подземният свят на Москва е може би най-красивият в света

11. Има и друга тайна метро мрежа - Метро-2 - която свързва военни бункери

12. Трафикът в Москва е толкова лош, че богатите руснаци наемат фалшиви линейки, за да го победят

13. В страната има около 11 милиона повече жени, отколкото мъже

14. Приблизително 50% от полицаите вземат подкупи

15. В Москва има ресторант,  който се помещава изцяло от близнаци

16. Чужденците плащат по-висока входна такса в много туристически обекти. Това е несправедливо, но няма какво да направите и няма смисъл да се оплаквате. Най-добре да се посмеете и да си помислите как Роман Абрамович плаща пет пъти по-малко от вас по схемата "отстъпки за руски граждани".

17. Западните лидери не са добре дошли един от безмитните магазини на летището  

18. Дом на най-студеното обитавано място на планетата – село Оймякон. На 6 февруари 1933 г. е записана температура от -67.7 ° C

19. Руснаците някога са построили кръгъл военен кораб. Ето един мащабен модел.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | Москва | котки | жени | Червен площад | факти