ООН: Световното население ще достигне 9.8 млрд. до 2050 г.

Ръстът ще се дължи предимно на 9 държави

Снимка: Pixabay
До 2050 г. световното население ще се увеличи от 7.6 млн. души сега до 9.8 млн. души, сочат прогнози на ООН, цитиран от БТА.

Ръстът ще се дължи предимно на увеличаване броя на хората в 9 държави - (подредени по размер на растежа): Индия, Нигерия, Демократична република Конго, Пакистан, Етиопия, Танзания, САЩ, Уганда и Индонезия. Оценката е в доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

Въпреки че плодовитостта намалява в почти всички региони на света, групата от 47 най-слабо развити страни има сравнително високо ниво на раждаемост - за 2010-2015 г. на една жена се падат 4.3 раждания.

В Африка се очаква населението на 26 страни да се увеличи поне двойно.

Същият доклад предвижда, че към 2024 г. населението на Индия ще надмине по численост населението на Китай, където в момента живеят 1.4 млрд. души.

Нигерия най-вероятно ще изпревари по брой на населението САЩ до 2050 година и ще стане третата най-населена държава.

Концентрацията на растежа на населението в най-бедните държави ще затрудни постигането на целите на ООН за подобряване на здравеопазването, образованието и равенството, за да бъде сложен край на бедността и глада в развиващия се свят.

Продължителните конфликти и суши са оставили безпрецедентните 81 милиона души в нужда от хранителни помощи през 2017 година, съобщи днес американска служба, цитирана от Ройтерс.

Хората в 45 страни не могат да се изхранват сами, сочат данни на Мрежата от системи за ранно предупреждение за глад (FEWS NET).

Все още има риск от глад в Сомалия, Йемен, Нигерия и Южен Судан, въпреки че от януари международната общност се е ангажирала с 2,2 милиарда долара за справяне с различни кризи.

Докладът на ООН сочи и, че населението на Европа ще продължи да застарява. Делът на хората на възраст от 60 години нагоре ще се покачи от 25% през 2017 г. до 35% през 2050 година.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: държави | ООН | население | прираст

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини