Опасни ли са боите за яйца?

Те съдържат много оцветители, зад които седи едно или няколко Е-та - Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133

Снимка: Pixabay
09:25 13.04.2017
Днес е Велики четвъртък и по традиция рано сутрин се боядисват яйцата за Великден. 

Ето защо е важно да знаем има ли опасни бои и кога традицията може да се превърне в риск за здравето ни. 

На щанда цветовете са в най-различни варианти – таблетки, прахчета, ампули, капсули. Има ли сред тях вредни и непозволени? 

Всеки цвят се постига от оцветители, зад които седи едно или няколко Е-та - Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Те присъстват в почти всички бои на пазара. Посочените върху опаковките Е-та в повечето случаи са разрешени от Брюксел.

Въпреки това, според експертите, употребата им може да доведе до странични ефекти за здравето ни, като алергии и дори хиперактивност при децата. Всеки ден същите оцветители поемаме и с безалкохолните напитки и сладките, например.

„Боята за яйца съдържа хранителни оцветители, които са абсолютно безвредни – използват се във всички браншове на хранителната индустрия. Това са т. нар. Е-100”, обяснява пред Нова тв Гергана Генова, технолог във фабрика за бои.

Здравните власти също успокояват – боите са безопасни, тъй като са преминали научни изследвания и тяхната безопасност за влагане в храни е гарантирана. 

На пазара има и бои с естествени багрила. Те обаче вдигат цената с пъти и потребителите рядко прибягват до тях, пресмятат производителите. Сега оцветителите на пазара ни струват от 0,30 лева до 2-3 лева.

Потребителите трябва да следят за срока на годност на боите, а също така да внимават, когато купуват вече боядисани яйца. 

Птицевъди предупреждават да внимаваме и за яйца, които се внасят на едро и при преопаковането им може да се промени срокът на годност.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: яйца | Великден | бои | безопасни