25% от българите използват телевизия и интернет "на черно"

Операторите настояват да се въведат строги санкции за нарушителите

Снимка: Pixabay
18:37 22.03.2017
Над 614 хиляди са необявените абонати на фиксиран интернет и телевизия в България. Това означава, че те получават услугата от оператори, които или ги крият от отчитане, т.е. от данъчно облагане или плащания към тв оператори, които се правят на брой абонати; или ползват неплатено съдържание, т.е пиратстват - излъчват кодирани канали. Данните са от проучване на "Ърнст енд Янг" за 2015 г. и бяха представени от изпълнителния директор на "Виваком" Атанас Добрев пред медии днес.

Тази цифра се равнява на 25% от абонатите на фиксиран интернет и телевизия у нас, което е огромен процент, коментира той.

Загубите за индустрията от сивия сектор възлизат на 150 милиона лева на година.

В момента нито една институция в страната не санкционира подобно нарушение - нито Комисията за регулиране на съобщенията, където операторите се отчитат в края на годината за броя на абонатите си, нито Министерство на културата, което защитава интелектуалната собственост, нито от МВР.

От името на операторите у нас, които разпространяват интернет и телевизионни програми, Добрев настоя подобни нарушения строго да се санкционират и да се правят редовно секторни проверки относно реалния брой абонати и дейността на всички играчи на пазара.

Относно това как клиентите могат да се ориентират дали техният оператор попада сред нарушителите от сивия сектор, Добрев коментира, че всеки може да разбере, като види, че плаща за определен брой канали и получава повече, или не получава платежен документ за извършената услуга, например.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | проучване | телевизия | сив сектор | Атанас Добрев | фиксиран интернет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини