Откриха интермодалния терминал в Пловдив

Предстои повторното стартиране на концесията му

16:40 30.03.2017

Пловдив е кръстопът между два европейски коридора, както и пресечна точка на две пътни и железопътни магистрали. Това е причината, именно тук да бъде построен първият интермодален терминал, изграден с европейски средства. Това каза служебният министър на транспорта Христо Алексиев при откриването на терминала и обновената жп линия Стамболийски - Пловдив. Той допълни, че интермодалният терминал вече има Акт 16.

Министърът припомни още, че успоредно със строителството на терминала, е стартирана процедура за отдаването му на концесия. „Направените проучвания показват, че е по-целесъобразно частен оператор да стопанисва такъв логистичен център", поясни той. Христо Алексиев допълни, че поради обжалвания, процедурата към момента е спряна и предстои нейното повторно стартиране. По думите на министъра, след реализацията на транспортните проекти в района на град Пловдив в последните години, той вече има всички предпоставки да се превърне в логистичен център за бизнес и търговия, съобщиха от министерството на транспорта.

Алексиев увери присъстващите на церемонията, че до средата на годината ще бъде завършена рехабилитацията на последната отсечка от Септември до Стамболийски, с което ще бъде готова цялата жп линия Септември - Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, по време на откриването на обновената жп линия Стамболийски - Пловдив и новоизградения Интермодален терминал - Пловдив.

По линия на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., в модернизацията на направлението от Септември до Пловдив са инвестирани 630 млн. лв. „До средата на годината обновената жп линия от Септември до Бургас ще позволява движение на пътническите влакове със скорост до 160 км/ч", посочи Алексиев. По думите му, разстоянието от Септември до Бургас ще може да бъде изминавано за под 3 часа, с  което времето се съкращава наполовина. Министърът на транспорта допълни, че очакванията са до 2022 г. да бъде завършена изцяло железопътната магистрала, свързваща Сърбия, през България до Гърция и Турция, и през пристанище Бургас към Близкия Изток.

Транспортният министър обясни, че новите жп линии са електрифицирани и оборудвани със съвременни ERTMS системи, които са съвместими в цяла Европа и осигуряват най-високо ниво на безопасност. „Паралелно с инфраструктурата, обновяваме и жп гарите по новите трасета, за да осигурим по-голям комфорт на пътниците", поясни той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: концесия | откриване | Пловдив | интермодален терминал

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини