Отслабването на "Ирма" оживи пазарите

Акцентът днес ще е на икономическите данни от Великобритания

Щатските фондови пазари започнаха седмицата със силни повишения, след като стана ясно, че пораженията, нанесени от урагана „Ирма“, няма да бъдат толкова тежки, колкото бяха предварителните очаквания. Природната стихия значително отслабна през днешния ден, отдалечавайки се все повече от населените места в региона, сочи дневният коментар на "Елана Трейдинг".

В резултат на положителните новини търговията на Wall Street през първия ден от седмицата премина под надмощието на биковете. Широкият щатски индекс S&P500 записа най-голямото си дневно повишение от месец април насам и приключи сесията с исторически връх от 2488 пункта. Dow Jones, от своя страна, добави 259 пункта към стойността си, надминавайки отново кота от 22 000, за да затвори търговия на 22 057, основен принос за което имаха акциите на Goldman Sachs, Apple и застрахователната Travelers Cos. Технологичният NASDAQ напредна с 1.2%, основно подкрепен от гигантите в сектора, като вниманието на инвеститорите се насочи към предстоящото представяне на последния модел iPhone. 

Европейските пазари също приключиха търговия с високи повишения, след положителните новини за отслабването на ураганните бури в САЩ и моментното затихване на конфликта със Северна Корея. В края на сесията немският DAX се отличи с ръст от 1.39%, а френският CAC напредна с 1.24%, като очаквано най-силно представящите се компании бяха тези от застрахователния сектор. 

Оптимизмът на пазарните участници даде възможност на щатския долар да навакса част от загубените си през последните дни позиции. Най-силно представяне американската валута отчете спрямо японската йена, напредвайки с 1.5% до 109.38. 

Това даде възможност на инвеститорите да намалят своите експозиции към считаните за убежища активи и очаквано златото записа ден на значително поевтиняване. На спот пазарите ценният метал загуби 1.40% от стойността си, като в края на деня тройунция се разменяше за $1327. 

Със затихването на урагана „Ирма“, голяма част от щатските петролни рафинерии възобновиха дейност, което доведе до импулс при купувачите на суровината. В резултат от това лекият суров петрол поскъпна с над 1% до $48.09 за барел, а сортът Брент добави 0.05% към стойността си, за да достигне $53.79 за барел.

Икономически данни - Великобритания

Акцентът за деня ще падне върху месечните данни за промяната в нивото на инфлация във Великобритания, които ще бъдат публикувани в 11:30 часа българско време. Очакванията на анализаторите са базовият индекс на инфлация, който премахва нетрайното влияния на цените на храни и горива, да напредне с 2.5% на годишна база за месец август. Прогнозите за индекса на потребителските цени са за ръст от 0.5% на месечна база, спрямо понижението от 0.1% за предходния период.

AUD/USD – 6 часова

Силното представяне на австралийския долар спрямо американския му конкурент доведе до пробив на тренд линията, ограничаваща възходящото движение на валутната двойка. Досегашната съпротива вече приема ролята на подкрепа на цената, като очакваме неин тест да бъде показателен за краткосрочното развитие на AUD/USD. Задържане над ниво от 0.8000 може да бъде прието като сигнал за бичите нагласи на пазарните участници и добра възможност за влизане в дълга позиция.

OilUK – Дневна

Европейският сорт петрол продължава близо 3-месечното си поскъпване, образувайки възходящ тренд на движение. Достигнат е нов локален максимум от $54 за барел, с което Брентът навлиза в зона на съпротива. Индикаторът стохастик обръща посоката си на движение и е на път да напусне  зоната на прекупен пазар, което може да доведе до корекция на цената на суровината. Влизане в къса позиция ще бъде оправдано, като следваща подкрепа на котировката може да се очаква около $52, където 50-периодната ЕМА ще съвпадне с долната граница на канала на движение.

Nikkei – 8 часова

След значителното си понижение от началото на месец август, Nikkei навлиза в широк, низходящ трендови канал на движение. Седмицата започна успешно за японския бенчмарк, като беше отчетен силен импулс на покупки, който доближи индекса до горната граница на канала. Очаква се да бъде срещната съпротива около нива от 19 700, но смятаме, че купувачите ще имат достатъчно сила за да я пробият, с което Nikkei отново ще се доближи до целта си от 20 000 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | долар | пазари | злато | индекси | борси | Ирма