Париж ще е домакин на лятната Олимпиада през 2024 г.

Лос Анджелис приема следващите Летни игри през 2028 г.

Снимка: Pixabay
Летните олимпийски игри през 2024 г. ще се проведат в Париж, а тези през 2028 г. - в Лос Анджелис. Това обяви Международният олимпийски комитет (МОК), предава БНТ,. Решението е било гласувано с пълно единодушие от делегатите на 131-ия конгрес в Лима, Перу.

Изборът не е изненада и идва като логично следствие от т.нар. тристранно споразумение между МОК, Париж и Лос Анджелис. И двата града изпратиха кандидатурата си за Игрите през 2024 г. Впоследствие обаче останалите претенденти – Бостън, Будапеща, Хамбург и Рим, се отказаха. В тази връзка МОК реши да награди и Париж, и Лос Анджелис с домакинство, тъй като и двата кандидата отговарят напълно на изискванията.

Досега в Париж са били организирани Олимпийски игри два пъти – през 1900 г. и през 1924 г., а Ел Ей е приемал Игрите през 1932 и 1984 г.

За последно МОК е определял домакините на две Олимпиади с едно гласуване през 1921 г., когато дава домакинството на Париж (1924 г.) и на Амстердам (1928 г.).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Париж | Лос Анджелис | МОК | Международен олимпийски комитет | Олимпиада 2024 | Летни игри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ