Пхенян официално обяви „напълно успешен“ тест на водородна бомба

Няма обаче независимо потвърждение, че става дума за водородно, а не атомно, устройство

Северна Корея официално обяви, че е провела своето шесто и най-мощно ядрено изпитание в неделя, за което обясни, че е било успешна детонация на модерна водородна бомба, пише Reuters. Информацията от Пхенян представлява значителна ескалация на противопоставянето на Северна Корея на САЩ и съюзниците им.

Изявлението от Пхенян дойде няколко часа, след като международните сеизмологични агенции засякоха земетресение, предизвикано от човешка дейност, в близост до площадката за изпитания на Северна Корея - Punggye-ri. За това земетресение японски и южнокорейски представители коментира, че е било около 10 пъти по-силно, отколкото трусът, който беше регистриран след последното изпитание преди година.

Няма обаче независимо потвърждение на изявлението на Северна Корея, че е била детонирана именно водородна бомба, а не някакво атомно устройство.

Новото изпитание е пряко предизвикателство към американския президент Доналд Тръмп, който часове по-рано разговаря по телефона с японския министър-председател Шиндзо Абе относно „ескалиращата“ ядрена криза в региона. Освен това преди дни държавният глава на САЩ обеща да спре режима на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да разработи ядрени оръжия, които могат да заплашат американски територии.

Северна Корея разработва своите ядрена и ракетна програми в явно пренебрежение на резолюциите и санкциите от страна на Съвета за сигурност на ООН. В изявлението си Пхенян добави, че Ким Чен-ун е наредил провеждането на изпитанието с водородна бомба, както и че тестът е определен от властите като „напълно успешна“ и „значима“ стъпка към завършване на програмите за ядрени оръжия на страната. Бомбата е предвидена да бъде монтирана на новосъздадена междуконтинентална балистична ракета (МКБР.

Китай, който е единственият голям съюзник на Пхенян, заяви, че остро осъжда ядреното изпитание. САЩ няколко пъти призоваха Пекин да направи повече, за да обуздае съседната му Северна Корея.

Южнокорейският президент Мун Джей-ин заяви, че Сеул ще настоява за решителни мерки за допълнителна изолация на Северна Корея, включително и нови санкции от страна на ООН.

Япония също коментира перспективата за по-нататъшни санкции, включително ограничаване на търговията с петрол на Северна Корея.

Американски представител, който изучава севернокорейските армия и политика, коментира, че е прекалено рано да се определи дали изпитанието подкрепя твърдението на Пхенян, че е успял да разработи термоядрено оръжие. „Особено такова, което може да бъде монтирано на МКБР и да навлезе повторно в атмосферата на Земята без да изгори“, добавя той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пхенян | Северна Корея | Ким Чен-ун | атомна бомба | водородна бомба | изпитание

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини