По-малките български и унгарски градове са по-гостоприемни за бизнеса

Проучване на Групата на Световната банка класифицира по различни критерии градове, подходящи за бизнес, в България, Унгария и Румъния

19:34 14.07.2017

По-малките градове в България и Унгария са по-гостоприемни за бизнеса, отколкото столиците София и Будапеща. Това гласи доклад на Групата на Световната банка (The World Bank Group, WBG), цитиран от грузинския вестник The Financial.

От друга страна румънската столица Букурещ изпреварва по-малките градове в повечето измерени области – Букурещ се справя ефикасно с много по-високо търсене на бизнес услуги.

Докладът, озаглавен Doing Business in the European Union 2017: Bulgaria, Hungary and Romania и публикуван в петък, анализира бизнес регулациите, които засягат родните малки и средни фирми. Отчетени са шест критерия: стартиране на бизнес, получаване на строителни разрешения, получаване на електричество, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Конкретно в България са разгледани градовете София, Бургас, Плевен, Пловдив, Русе и Варна. В Унгария: Будапеща, Дебрецен, Дьор, Мишколц, Печ, Сегед и Секешфехервар. В Румъния: Букурещ, Брашов, Клуж Напока, Кюстенджа, Крайова, Яш, Орадя, Плоещ, Тимишоара.

Сред основните заключения в доклада са:

В България Русе води при регистрирането на собственост и изпълнението на договори, в Бургас пък е най-безпроблемно сдобиването с електричество за бизнеса, а Варна изпъква за ефективна регистрация на бизнеса. В София е най-бързо получаването на разрешителни за строеж, но градът изостава при стартирането на бизнес, регистрирането на собственост и изпълнението на договори.

В Унгария Дебрецен води при ефикасни практики в изпълнението на договори и регистрирането на собственост, Сегед води при получаването на ток, Печ – при получаването на разрешение за строеж. Столицата Будапеща изостава в повечето области. Като цяло унгарските градове се представят добре в повечето области, с изключение на започването на бизнес. Причината за това са разходите за откриване, които са почти  двойни, отколкото са средните в ЕС.

В Румъния в Яш е най-лесно прокарването на електричество, Крайова изпъква с добрите си практики при разрешителните за строеж, Тимишоара при изпълнението на договори, а Орадя е отличена заради високото качество на администриране на собствеността. Столицата Букурещ се представя като цяло добре в повечето сфери.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | Румъния | бизнес | градове | Унгария | условия | столици

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини