По-строгите правила за пенсионните фондове бяха приети на първо четене

Предвижда се увеличаване правомощията и отговорностите на банките-попечители и се привежда българското към европейското законодателство

Снимка: Economic.bg
16:35 14.09.2017

Парламентът одобри на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предвиждат по-строги правила, по които да работят пенсионните фондове. Измененията бяха изготвени от Министерството на финансите още в мандата на 43-тото Народно събрание, но успяха да влязат в зала чак сега.

В мотивите към законопроекта е е посочено, че промените ще създадат по-добра защита на интересите на осигурените лица и пенсионерите към допълнителните пенсионни фондове.

Одобреният законопроект беше представен от Министерството на финансите за обществено обсъждане в края на май тази година. С промените в КСО от ведомството, което в момента оглавява министър Емил Караниколов, а през май – Владислав Горанов, искат да „доразвият и усъвършенстват“ регламентацията на допълнителното пенсионно осигуряване.

Промените се правят в Глава девета, в която се уреждат учредяването, лицензирането и управлението на дружествата за допълнително социално осигуряване. Накратко: от мотивите се разбира, че се увеличават изискванията към членовете на управителните и контролните органи, към системите на управление и към режима на инвестиране. Също така се увеличават правомощията и отговорностите на банките-попечители и се привежда българското към европейското законодателство. Изискванията към инвестиционните посредници също се повишават, както и към финансовите отчети на пенсионноосигурителните дружества.

Освен повече изисквания към дейността на пенсионните компании, МФ прави промени и в частта на изплащането на пенсиите. С промените се предвижда правото на пенсия за старост от универсален пенсионен фонд се придобива при навършване от страна на осигуреното лице на възрастта за пенсиониране по закон или една година преди това.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пенсии | изменения | парламент | промени | Народно събрание | осигуряване | КСО | пенсионни фондове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини