Положителна седмица за борсите

Петролът поевтинява четвърта поредна седмица

Снимка: Pixabay

Последната търговска сесия за седмицата на щатските фондови пазари премина под влиянието на новината, че водещата компания за онлайн търговия, Amazon, планира закупуването на веригата за хранителни магазини Whole Foods за $13.7 млрд., или $42 за акция.

Новината тласна в положителна посока цените на акциите на участниците по сделката със съответно 2.35% и 28%, но за сметка на това други големи компании от сектора понесоха понижение в цените си, сред които бяха Kroger, Costco, Target, SuperValu, Sprouts Farmers Markets и Wall-Mart. Въпреки това, S&P 500 и Dow Jones успяха да приключат сесията на зелена територия, регистрирайки ръст от съответно 0.03% и 0.11%. 

Европейските борси също приключиха седмицата с положителни резултати – общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира повишение от 0.53%, като инвеститорите отразиха новините за постигнатото споразумение за отпускане на нов заем за Гърция в размер на 8.3 млрд. евро. 

На валутните пазари акцентът падна върху поевтиняването на японската йена, продиктувано от решението на Централната банка на Япония да не променя лихвените си проценти. Щатският долар също беляза понижение в стойността си срещу шестте си основни конкуренти, главно заради публикуваните незадоволителни данни за потребителските настроения. 

Негативният ефект от покачването на лихвения процент в САЩ  върху златото показа признаци на отслабване и котировките на ценния метал се стабилизираха на стойност около $1253 за тройунция . 

Цената на петрола записа повишение в петък, но въпреки това суровината регистрира четвърта поредна седмица на поевтиняване, с оглед на прекомерното и предлагане на щатските пазари. Лекият суров петрол затвори деня на цена от $44.65 за барел, а сортът Брент – на цена от $47.27. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: петрол | долар | пазари | злато | индекси | борси | йена | котировки | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини